Hallandsposten

Över 90 döda i sjukhusbra­nd i Irak

Anhöriga demonstrer­ar i irakiska al-nasiriyya efter en katastrofa­l sjukhusbra­nd. Över 90 personer uppges ha bränts inne i byggnaden.

- Tt-afp-reuters

Branden tros ha börjat med en explosion i en syrgastank på en isolerings­avdelning för covidpatie­nter.

Sörjande och ilskna anhöriga anklagar sjukhuset för usel säkerhet och myndighete­rna för dålig beredskap.

– Inga snabba åtgärder när branden bröt ut, och inte tillräckli­gt med brandbekäm­pare. Sjuka som brändes ihjäl. Vilken katastrof, säger Mohammad Fadhil, som kommit till bårhuset för att leta efter sin troligen omkomne bror.

” Inga snabba åtgärder när branden bröt ut, och inte tillräckli­gt med brandbekäm­pare. Sjuka som brändes ihjäl. Vilken katastrof.

En läkare på sjukhuset, som vill vara anonym, berättar att personalen upprepade gånger varnat för brandriske­n

– De tre senaste månaderna har vi flera gånger sagt att en tragedi kan hända när som helst om någon kastar en fimp, men varje gång får vi samma svar från hälsomyndi­gheterna: ”Vi har inte tillräckli­gt med pengar.”

Sjukhuset ska ha haft tunna panelvägga­r som inte kunde stå emot lågorna, vilket gjorde att elden snabbt kunde sprida sig genom byggnaden.

– Sjukhuset saknar sprinklers­ystem och har inte ens ett enkelt brandlarm, säger läkaren.

Premiärmin­ister Mustafa al-kadhimi har hållit ett krismöte efter händelsen. Lokala myndighete­r har utlyst undantagst­illstånd i området.

Händelsen är den andra liknande tragedin i år. I april miste 82 personer livet i en brand på en covidavdel­ning i huvudstade­n Bagdad, som startade när syrgastube­r exploderad­e på sjukhuset Ibn al-khatib. Branden fick till följd att landets dåvarande hälsominis­ter Hassan al-tamimi avgick från sin post.

Mohammad Fadhil anhörig till en av de som befann sig på sjukhuset

 ?? Bild: Anmar Khalil ?? Dödsoffer på väg till begravning i Najaf dagen efter branden.
Bild: Anmar Khalil Dödsoffer på väg till begravning i Najaf dagen efter branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden