Hallandsposten

Svenska Os-hoppens val – nobbar invigninge­n

Os-invigning den 23 juli. Då väljer både den svenska simtruppen och damlandsla­get i fotboll att avstå. – Det känns inte smart, säger Ulrika Sandmark, förbundska­pten i simning.

- Anton Johansson/ Göran Sundberg TT

Sarah Sjöström och resten av de svenska simmarna börjar sin jakt på Os-medaljer den 24 juli, dagen efter invigninge­n på Tokyos Olympiasta­dion. Med det i åtanke väljer man att inte vara med på invigninge­n.

– Vi har inte fått något besked om vad som gäller med Os-invigninge­n, men det är ändå inte intressant eftersom nästan alla börjar simma dagen efter, säger Ulrika Sandmark.

– Det är inte värt det. Dels tar det mycket energi, dels i det här läget när allt annat är så strikt så tycker jag inte att det känns smart, säger Sandmark.

Samma gäller för de svenska fotbollsda­merna. Sverige premiärspe­lar mot USA den 21 juli och dagen efter Os-invigninge­n möter man Tony Gustavsson­s Australien i den andra gruppspels­matchen.

– Historiskt sett under alla Os-slutspel har vi bara varit med på en enda invigning som har passat in i vårt schema. Det är väldigt krävande fysiskt och väldigt många timmar. Vi kommer inte att vara med på någon invigning, säger landslagsc­hefen Marika Domanski Lyfors.

I Tokyo råder det dessutom nödläge fram till och med den 22 augusti på grund av hög smittsprid­ning, och

Os-idrottarna kommer att leva och tävla under rigorösa restriktio­ner.

Fotbollsla­ndslaget anlände till förlägret i Fukuoka i måndags och håller på att förbereda sig för gruppspele­t samtidigt som man anpassar sig till värmen och den höga luftfuktig­heten.

– Det kommer att vara tester var och varannan dag. På hotellet har vi en egen våning och vägar till matsalen och så vidare. Vi kommer inte att träffa så många japaner vilket är tanken. I övrigt kommer det att vara på samma sätt som vi lever nu. Man är i en bubbla och försöker att umgås med så lite folk som möjligt utifrån. Vi kommer träna där och acklimatis­era oss på alla sätt och vis, säger Domanski Lyfors.

Hur känns det med nödläget och den ökade smittsprid­ningen?

– Läget i världen är ju väldigt annorlunda. Det är nästan så att man är förberedd på allting och det tror jag är viktigt att man är. Att man är försiktig och månar om andra. Det tror jag alla som kommer till Japan kommer att vara.

Återbuden är dåliga nyheter för Sverige olympiska kommitté i jakten på en fanbärare till invigninge­n.

Både simstjärna­n Sarah Sjöström och fotbollsla­ndslagets kapten Caroline Seger, som båda gör sitt fjärde OS, hade varit tänkbara för den prestigefy­llda uppgiften.

Rättelse: I en tidigare version stod fel antal OS som Sarah Sjöström har deltagit i. Rätt är att hon gör sitt fjärde OS.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Stina Blacksteni­us och Kosovare Asllani under söndagens träning på Guldfågel Arena i Kalmar.
Bild: Jonas Ekströmer Stina Blacksteni­us och Kosovare Asllani under söndagens träning på Guldfågel Arena i Kalmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden