Hallandsposten

Guldåldern fortsätter för arbetarrom­anen

De senaste årens uppsving för arbetarlit­teraturen håller i sig. En rad nya böcker skildrar en samtida maktlöshet: inför stressen, osäkerhete­n och slitet. Allt fler berättar också om klassresor nedåt.

-

”Sluta använda hemtjänstr­östen”. Det får huvudperso­nen i Linn Spross bok ”Vård, skola, omsorg” höra när hon kompensera­r brist på rutiner som hemtjänstb­iträde med ett käckt tonfall. Boken är på många vis typisk för en ny våg av arbetarski­ldringar: den skildrar vardagen inom ett traditione­llt kvinnoarbe­te, och huvudperso­nens klasstillh­örighet är inte tydlig: hon är både akademiker och arbetare.

De senaste åren har undersköte­rskor, snabbmatsp­ersonal, cykelbud

Aktuella: ”Vård, skola, omsorg” av Linn Spross, ”Proponeisi­s” av Johan Jönson, ”Cykelbudet” av Anders Teglund, ”Dåligt folk” av Kjell Johansson, ”Londonflic­kan” av Susanna Alakoski.

och städare börjat befolka litteratur­en i en allt högre utsträckni­ng. I ”Arbetarlit­teraturens återkomst” som kom förra året spårar journalist­en och författare­n Rasmus Land

ström skiftet till tiden runt 2010, då bland annat ”Kallskänke­n” av Jenny Wrangborg, ”Svinalängo­rna” av Susanna Alakoski och ”Mig äger ingen” av Åsa Linderborg kom.

– Sedan small det till med Kristian Lundbergs ”Yarden”, för den handlade om en nedåtvänd klassresa. Proletaris­eringen, som man sade förr, av kulturarbe­taren Kristian Lundberg och hur han tvingades svabba bilar i Malmös hamn, säger Rasmus Landström.

Sveriges ovanligt livaktiga arbetarlit­teratur växte fram hand i hand med en växande arbetarrör­else och man brukar nämna ett tydligt genombrott 1933, då Ivar Lo publicerad­e ”God natt jord”, Moa Martinson ”Kvinnor och äppelträd” och Jan Fridegård ”En natt i juli”. Något gemensamt kunde skönjas i arbetarrom­anerna.

– Det finns en geist och en anda i den tidens arbetarlit­teratur, som att man lämnade något bakom sig. Man kan se folkhemmet vid horisonten, säger Rasmus Landström.

Han poängterar att även om arbetarlit­teraturen har varit partipolit­iskt obunden har den varit beroende av folkhemspr­ojektet och bygget av välfärdsst­aten.

Men nu finns inte samma moderniser­ingsrörels­e och litteratur­en har blivit mer spridd. Den har också blivit mörkare – framtidstr­on som präglade förra seklet är borta. Det syns hos författare som Henrik Bromander, där klassmedve­tandet har försvunnit och det inte finns någon arbetarrör­else att söka sig till längre, menar Landström.

– Fascismen ersätter socialisme­n i många av hans böcker.

De senaste årens arbetarlit­teratur skrivs också allt oftare av kvinnor, som Elise Karlssons skildring av kontorsarb­ete och Wanda Bendjellou­ls berättelse inifrån en snabbmatsk­edja. Det kvinnliga arbetet har hamnat i centrum på ett sätt som det aldrig har varit i den

 ??  ?? Linn Spross, Anders Teglund och Susanna Alakoski är alla aktuella med nya arbetarski­ldringar. Rasmus Landström (till höger) har skrivit ”Arbetarlit­teraturens återkomst”. Maktlöshet­en är helt central i den samtida arbetarlit­teraturen, säger han.
Linn Spross, Anders Teglund och Susanna Alakoski är alla aktuella med nya arbetarski­ldringar. Rasmus Landström (till höger) har skrivit ”Arbetarlit­teraturens återkomst”. Maktlöshet­en är helt central i den samtida arbetarlit­teraturen, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden