Hallandsposten

Het tropisk natt längs svenska kuster

Är du en av dem som vaknar upp efter en tropisk natt? Troligen, om du bor längs kusten i östra Svealand, på Öland eller Gotland, i Göteborg eller i Karlskrona.

- Helena Björk/tt

– Vi har ett antal, framför allt kuststatio­ner, där temperatur­en inte understigi­t 20 grader, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI, om natten som gått.

Redan på tisdagen utlovades tropiska nätter som innebär att temperatur­en inte sjunker under 20 grader under hela dygnet. Konsekvens­erna av det ligger framför allt på individniv­å. Luften svalnar inte tillräckli­gt under kvällen och natten för att de ska bli svalare inomhus. Det är varmt hela tiden, kort och gott.

Tropiska nätter ger ingen direkteffe­kt på natur, miljö och samhället i stort, enligt Therese Fougman. Men människors besvär kan kräva insatser.

– Människor i riskgruppe­r som lider av värmen kan ha det svårt. I förlängnin­gen kan det ge till exempel ge en ökad belastning på sjukvården.

SMHI har utfärdat en klass-1 varning för Gotland med höga temperatur­er – 30 grader eller mer – tisdag, onsdag och torsdag.

Till alla områden i Götaland, Svealand och längs Norrlandsk­usten riktar SMHI ett meddelande om höga temperatur­er, 26 grader eller högre.

Varför är det så här varmt nu? dagar. Ett högtryck ligger över Ryssland och Finland medan Norge och västra Europa har molnigt och regn. Just nu är högtrycket starkare. Luften värms upp hela tiden över landmassan, så det är varmt och fortsätter att vara det, säger Therese Fougman.

Förändring är på väg för de nordligast­e delarna av Sverige. På onsdagen och torsdagen ligger temperatur­en grader. Sedan väntas den sjunka till 20–23 grader som högst.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Längs kusten i östra Svealand, på Öland och Gotland, i Göteborg och i Karlskrona sjönk temperatur­en inte under 20 grader på tisdagen och en så kallad tropisk natt inföll. Arkivbild.
Bild: Johan Nilsson Längs kusten i östra Svealand, på Öland och Gotland, i Göteborg och i Karlskrona sjönk temperatur­en inte under 20 grader på tisdagen och en så kallad tropisk natt inföll. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden