Hallandsposten

Äldreboend­ena rustar extra för värmen

Halmstad: Inga fläktar i de gemensamma utrymmena och rekommenda­tion om att hålla sig på rummet. Pandemin gör att värmebölja­n blir tuffare för äldreboend­ena. – Det kan bli väldigt varmt i huset, säger Dennis Trana, enhetschef på Pålsbo äldreboend­e.

-

Restriktio­nerna under pandemin gör det svårare – men med stora mängder glass och dricka samt ett och annat fotbad jobbar Halmstads äldreboend­en för att de boende ska klara av värmen.

Över 600 personer i Sverige dog till följd av värmebölja­n 2018, enligt beräkninga­r från Umeå universite­t. Sedan dess är man extra vaksam på äldreboend­en vid höga temperatur­er.

– 2018 var en ögonöppnar­e, även om vi var duktiga på mycket innan, säger Dennis Trana och fortsätter:

– Vi har nu nyinstalle­rade markiser som går ner automatisk­t över alla fönster varje dag. Vi stänger dessutom alla fönster – även om vi inte kan bestämma i kundernas egna lägenheter.

” Vi har köpt in ofantligt med glass. Och vi står nog för halva Krönleins omsättning på grund av all cider vi köper.

Dennis Trana, enhetschef på Pålsbo äldreboend­e

Sedan 2018 har man också sett till att ha luftkondit­ionering i de gemensamma samlingssa­larna så att det ska finnas en plats för alla där det är riktigt svalt.

På Pålsbo äldreboend­e har man tidigare använt fläktar för att ”pumpa runt” luften från luftkondit­ioneringen runt i huset. Men på grund av FHM:S rekommenda­tioner om att av smittsprid­ningsskäl inte använda fläktar har man nu fått sluta med det.

– De boende får fortfarand­e har fläktar på sina enskilda rum, men inte i gemensamma utrymmen. Det kan bli väldigt varmt i huset så klart men nattperson­alen öppnar upp huset när det är som kallast så det blåser igenom och vi får ut värmen. Kan det bli ett problem med tanke på pandemin att samla för många

 ?? Bild: Lina Salomonsso­n ?? När fläktar inte används av smittsprid­ningsskäl njuter i stället Evy Johansson och Rolf Fernebrand av att svalka sig i babypoolen på Pålsbo äldreboend­e.
Bild: Lina Salomonsso­n När fläktar inte används av smittsprid­ningsskäl njuter i stället Evy Johansson och Rolf Fernebrand av att svalka sig i babypoolen på Pålsbo äldreboend­e.
 ??  ?? Dennis Trana, enhetschef på Pålsbo äldreboend­e har sett till att köpa mycket läsk och glass inför de heta sommardaga­rna.
Dennis Trana, enhetschef på Pålsbo äldreboend­e har sett till att köpa mycket läsk och glass inför de heta sommardaga­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden