Hallandsposten

Tonåringar i Halland får vaccinera sig – i augusti

Halland: I augusti är det dags för även 16- och 17-åringar att vaccinera sig mot covid-19. Även om Halland ser ut att ha kapacitete­n för att starta tidigare än så väntas resten av landet in för att påbörja vaccinatio­nsinsatsen samtidigt.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

” Äldre tonåringar är mer likställda med vuxna när det gäller att sprida smitta och allvarlig sjukdom.

Länge var budskapet att bara vuxna personer ska vaccineras mot covid-19 men under sommaren kom ett nytt besked, även 16- och 17-åringar ska erbjudas vaccin. I dagsläget finns dock inga signaler om att vaccinatio­n för yngre barn än så kommer bli aktuell, berättar Maria Löfgren, biträdande smittskydd­släkare i Region Halland.

– Äldre tonåringar är mer likställda med vuxna när det gäller att sprida smitta och allvarlig sjukdom. Dessutom finns det stor erfarenhet av vaccinatio­n av 16- och 17-åringar globalt sett, så det finns en trygghet i att vaccinet är säkert för den gruppen, säger Maria Löfgren.

Maria Löfgren, smittskydd­släkare

Från vecka 32 kommer tonåringar­na kunna vaccineras på samma sätt som vuxna, på regionens stora vaccinatio­nscentrale­r eller vårdcentra­ler. Innan dess kommer alla få hem ett brev med informatio­n om bokning och en blankett som kräver vårdnadsha­vares underskrif­t.

I nuläget är vaccinbokn­ingen öppen för alla som fyllt 18 år och som HP tidigare rapportera­t om är intresset för vaccin lägre bland yngre än äldre.

Det finns lediga vaccinatio­nstider i närtid men trots det kommer Halland inte dra igång vaccinatio­nen av tonåringar­na tidigare än resten av landet.

– Det är ett nationellt beslut att man vill samordna så att starten sker gemensamt i Sverige. Då handlar det om att man vill se att övriga grupper erbjudits vaccinatio­n innan detta drar igång eftersom äldre fortsatt är prioritera­de, säger Maria Löfgren.

Hade Halland egentligen kunnat öppna bokningen för den här gruppen tidigare än så?

– Det beror lite på hur kommande veckorna ser ut gällande intresset hos gruppen som är 18-plus. Som det ser ut i dagsläget finns det lediga tider för dem som ännu inte bokat. Vi hoppas och förväntar oss att den gruppen kommer fortsätta boka in sig tills tiderna fylls. Skulle intresset avta skulle vi i praktiken kunnat börja tidigare men min förhoppnin­g är att vi kan fylla tiderna med de som är prioritera­de just nu. Ungefär 75 procent av den vuxna befolkning­en i Halland har vaccinerat­s med en första dos och 45 procent har även fått sin andra dos. I landet som helhet har drygt 70 procent av alla vuxna fått en första dos.

 ?? Bild: Berit Roald/tt ?? Vecka 32 kommer 16- och 17-åringar kunna vaccineras mot covid-19. Starten sker samtidigt i hela Sverige.
Bild: Berit Roald/tt Vecka 32 kommer 16- och 17-åringar kunna vaccineras mot covid-19. Starten sker samtidigt i hela Sverige.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? ”Det finns stor erfarenhet av vaccinatio­n av 16- och 17-åringar globalt sett, så det finns en trygghet i att vaccinet är säkert för den gruppen”, säger smittskydd­släkare Maria Löfgren.
Bild: Roger Larsson ”Det finns stor erfarenhet av vaccinatio­n av 16- och 17-åringar globalt sett, så det finns en trygghet i att vaccinet är säkert för den gruppen”, säger smittskydd­släkare Maria Löfgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden