Hallandsposten

Nya regler för jakt i Halland från hösten

Halland: I maj beslutade regeringen om jaktens framtid. I Halland har älgjakten för första gången fått ett fast start- och slutdatum. Länsstyrel­sen varnar också för ett beslut där Hallands medborgare kan komma att tycka olika.

- Harry Maghder

Att älgjakten i södra Sverige börjar andra måndagen i oktober har för jaktintres­serade alltid varit en självklarh­et. Nu ska förberedel­ser och planering bli ännu enklare och Hallands jaktsäsong kommer från ochmediår,ochvarjeår­framöver, börja den 8 oktober.

– Det ska bli lite enklare att planera för alla inblandade helt enkelt, säger Gert Olsson, jakthandlä­ggare på länsstyrel­sen.

Det är inte bara tiderna som ändras. Skyddsjakt på enskilds initiativ har även det reglerats. Ytterligar­e en del arter får nu jagas för att förebygga skada, trots att det inte är jakttid.

Bland annat är det numera möjligt att i Halland, under rätt omständigh­eter skyddsjaga vitkindad gås och skarv.

– Med hänvisning till EU:S fågeldirek­tiv som vi har att förhålla oss till. Så är det alltså nu tillåtet att skyddsjaga ytterligar­e vissa arter som har ökat väldigt mycket och inte längre har samma skyddsvärd­e, detta för att bevara andra saker i naturen som hotas av fågeln, så som laxen.

Något som är helt nytt i Halland är att vårjakt på råbock nu blir tillåtet.

Gert Olsson befarar en osämja mellan medborgarn­a eftersom att det kan finnas de som tycker att detta är jättebra, men också de som är rädda att rådjurssta­mmen ska försvinna.

– Detta kommer bli spännande att följa, bara för att det är jakttid så måste man inte ut och jaga utan man kan låta bli också.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? Från och med i höst kommer älgjakten i Halland att starta den 8 oktober.
Bild: Pontus Lundahl/tt Från och med i höst kommer älgjakten i Halland att starta den 8 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden