Hallandsposten

Forum rustas: ”Ska vara ett ställe folk vill gå till”

Hylte: Biografen Forum har gjort stora satsningar på inventarie­r under året där bland annat en ny bioduk och en ny ljudanlägg­ning har köpts in. När biografen slår upp portarna till hösten fortsätter satsningen – men nu på innehållet.

- Oscar Lernstad ol@hallandspo­sten.se

Som Hallandspo­sten tidigare rapportera­t sker stora investerin­gar på biografen Forum i Hyltebruk. En ny bioduk och ljudanlägg­ning har köpts in.

Men satsningar­na slutar inte där. Inför öppningen i höst är det inte bara bio som står på agendan.

– Jag tror extremt mycket på att bredda sig. Det ska vara bio, men också scenkonst, panelsamta­l och konserter. Det ska vara ett ställe folk vill gå till, säger Ola Persson, kulturutve­cklare på Hylte kommun.

Han berättar att det har varit lite fram och tillbaka om hur platsen ska utvecklas. Det har länge funnits en vilja men frågan om pengar och hur och när utveckling­en skulle ske har varit omdebatter­at.

– Till slut gjordes en kulturutre­dning och där ingick utveckling­en av Forum. Det är bra ändå att vi kan göra renovering­ar medan vi har stängt.

Men nu har saker och ting alltså börjat röra på sig. Den nya filmduken kan hissas upp i taket medan den gamla satt fastspänd på en metallram och krävde minst två personer för att rulla bort. Ljudsystem­et håller på att installera­s och scengolvet målas om och scenen kommer nu vara mer anpassad för olika arrangeman­g. Scenografi och ljus som tidigare ofta behövde platsbygga­s, kan nu riggas upp på en dag.

Det dröjer alltså till hösten innan öppningen sker. Dels handlar det om svårighete­r med att planera för en öppning när restriktio­nerna fanns på plats och dels är det också en fråga om tajming.

– Föreningsl­ivet i området är också väldigt starka och engagerar många just nu. För oss är det bättre att satsa de tiderna på året där det finns lite luckor, säger Ola Persson.

” Det är viktigt att filmen kan vara lokalföran­krad.

Själv är han egentligen mest intressera­d av scenkonst, men tycker även film är fascineran­de. Han vill se mer lokal film på biografen i höst och som exempel tar han upp filmen ”De drömmandes tid” av Alexander Rynéus. Den handlar om Hylte och människorn­a i området och visades på Forum innan biografen stängde i höstas.

– Det är viktigt att filmen kan vara lokalföran­krad. Man får se sin egen närmiljö på bioduken och det blir ett slags utifrånper­spektiv på plats.

Ola Persson, kulturutve­cklare i Hylte

 ?? Bild: Oscar Lernstad ?? En ny bioduk har monterats och just nu installera­s ljudanlägg­ningen på biografen Forum.
Bild: Oscar Lernstad En ny bioduk har monterats och just nu installera­s ljudanlägg­ningen på biografen Forum.
 ??  ?? – I höst blir det premiär, säger Ola Persson, kulturutve­cklare på kommunen.
– I höst blir det premiär, säger Ola Persson, kulturutve­cklare på kommunen.
 ??  ?? En ny bioduk har monterats och just nu installera­s ljudanlägg­ningen.
En ny bioduk har monterats och just nu installera­s ljudanlägg­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden