Hallandsposten

De tröttnade på karantänen och bor nu i sin husbil

Mästocka: En tysk familj om sex personer sålde sin bil, hyrde ut sitt hus, tog sina sparpengar och flyttade in i en husbil på 16 kvadratmet­er och åkte – till Mästocka.

- Josefine Ingvarsson ji@hallandspo­sten.se

– Vi har varit här en vecka ungefär. Vi trivs bra här, där vi är ett med naturen. Här i Mästocka är kanske inte allt perfekt utifrån ett storstadsp­erspektiv där man har tillgång till alla möjliga förnödenhe­ter, men det är perfekt för oss, säger mamma Alexandra Brinke, eller Alex som hon vill bli kallad.

De kallar sig JA on tour, och tillsamman­s med sin man Julian Brinke och deras fyra barn, 11, 9, 6 och 2 år gamla, har de tagit ett stort kliv genom att på obestämd tid flytta in i sin husbil och leva därifrån. Utan fast adress. När andra tänker på sommarseme­ster i Sverige tänker paret att deras liv just nu är en lång resa utan slut. Själva resandet är poängen snarare än målet.

Det har varit en lång väg. Redan under början av 2020 började familjen att tänka på detta. Barnen var sjuka under en lång period. Under nio veckor var de hemma med en besvärlig hosta och efter att de återvänt till skola och förskola hann de inte vara där mer än ett par dagar innan Tyskland stängdes ner i lockdown. Hela landet försattes i karantän när coronapand­emin slog till.

– Vi kände att vi mer och mer började fundera över vad vi brinner för och vad vi ville göra med våra liv. Vi tycker att det är viktigt med hållbara val och hållbar utveckling och det var en gammal dröm att resa, förklarar Alex.

” Ibland är det jobbigt också såklart, när barnen saknar mormor eller någon kompis, men ingen har velat åka hem. Vi älskar detta.

Tidigare arbetade de hårt och mycket för att kunna resa på sina semestrar. Nu kom känslan att de ville resa mer och samtidigt ha tid för allt och inget. Ingen sightseein­g att tvunget klämma in för att hinna innan flyget skulle gå hem igen.

– Vårt mål är det ska bli en resa där vi skulle resa till oss själva, säger Alex.

Länge grunnade de på hur de skulle resa. De ville ta sig runt på ett hållbart sett och hade läst om backpackin­g med barn. Men i och med pandemin kände de att det bästa alternativ­et var att ha en husbil och i december flyttade de in. Men den stod kvar hemma ett halvår innan de körde i väg för att successivt vänja sig av med bekvämligh­eter som tvättmaski­n och diskmaskin.

Planen var att vara ute ett år och sedan återvända till sina gamla liv. Men ju längre tid som gick, desto mer insåg de att det inte var hållbart för dem.

– Skulle vi leva så nära naturen under ett år skulle vi inte kunna komma tillbaka och bo i vårt hus och i en stad.

För sju år sedan besökte de Sverige för första gången och sedan dess är de fast. De älskade landet från första stund och kallar det för sin comfort zone. Därför var det ett enkelt val för dem att det var till Mästocka de var på väg för sitt första ”stopp”.

Livet i husbilen planerar de att ha kvar så länge de känner att det utvecklar dem. För barnen betyder det att deras tyska adress har upphört på obestämd tid för att barnen inte längre ska ha någon skolplikt i landet.

– Vi får mest frågor om hur vi gör med skolan och hur vi finansiera­r livet i husbilen. Vi låter inte barnen sluta lära sig, men har undervisni­ng på ett annat sätt. Vi försöker jobba med teman som vi märker att barnen intressera­r sig för, säger Alex.

Men just nu är det sommarlov, och semester. Det betyder att ta en dag i sänder. Hur länge de ska stanna innan de åker vidare bestämmer de tillsamman­s. De åker inte så långt varje gång. Dels för att de inte vill stressa, dels för att det tär på kroppen.

– Det låter väldigt mycket om vår husbil så det är inte så skönt att åka längre sträckor i den, säger Alex och skrattar.

alex Brinke

Ännu har husbilsliv­et inte riktigt blivit vardag. Det är fortfarand­e ett äventyr för barnen, som är glada att föräldrarn­a har mer tid för dem än tidigare när de var åtskilda med jobb och skola.

– Ibland är det jobbigt också såklart, när barnen saknar mormor eller någon kompis, men ingen har velat åka hem. Vi älskar detta.

 ?? Bild: Privat ?? för familjen Brinke blev karantänen droppen som fick dem att ge sig ut på en resa utan slut i sin husbil. Mästocka var ett självklart stopp för den tyska fyrabarnsf­amiljen.
Bild: Privat för familjen Brinke blev karantänen droppen som fick dem att ge sig ut på en resa utan slut i sin husbil. Mästocka var ett självklart stopp för den tyska fyrabarnsf­amiljen.
 ?? Bild: Privat ?? alex och julian Brinke besökte Sverige för första gången för sju år sedan – sedan var de fast.
Bild: Privat alex och julian Brinke besökte Sverige för första gången för sju år sedan – sedan var de fast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden