Hallandsposten

Åtal väckt – koppling till mord på tolvåring

I augusti 2020 sköts en 12-årig flicka ihjäl på en bensinmack i norra Botkyrka, söder om Stockholm. I dag åtalades tre personer med kopplingar till dådet för synnerlige­n grovt vapenbrott.

- TT

Natten mot den 2 augusti 2020 öppnades eld med automatvap­en inifrån en bil i Norsborg i Botkyrka kommun. En 12-årig flicka träffades av två skott och avled. Utredninge­n visar att flickan inte var måltavlan för skotten.

I samband med utredninge­n av mordet fick polisen tillgång till produktion­smaterial från en musikvideo som spelades in några dagar innan mordet skedde. I musikvideo­n figurerar både det automatvap­en och den bil, en vit Audi, som användes vid mordet i Norsborg. Av filmmateri­alet framgår att personerna haft tillgång till ett antal vapen och bland annat hanterat dem på en skolgård i Västerås samt avlossat vapen från en bil som framförs i hög hastighet på en väg i tätbebyggt område i Västerås.

Tre personer åtalades i dag vid Attunda tingsrätt för hanteringe­n av ett antal vapen under inspelning­en av musikvideo­n.

Ytterligar­e fem personer är häktade vid Södertörns tingsrätt misstänkta för mordet på den 12-åriga flickan. Samtliga fem har kopplingar till inspelning­en av musikvideo­n och fyra av dem syns delta i musikvideo­n. Fyra av personerna är häktade i sin utevaro och en av dem har gripits i Spanien i förra veckan och kommer att överlämnas till Sverige.

– Gripandet i Spanien möjliggjor­des genom internatio­nellt samarbete med hjälp av Eurojust, Europol och den Fast-gruppen, säger vice chefsåklag­are Anna Svedin.

Förundersö­kningen gällande mordet den 2 augusti 2020 fortsätter. Efter att utländsk polis lyckats knäcka den krypterade chattjänst­en ”SKY ECC” utfärdades en europeisk utrednings­order till Frankrike för att få ut material. En första leverans av materialet skedde i början av veckan.

– Vi har indikation­er på att de personer vi utreder har använt sig av den här tjänsten bland annat och vi arbetar nu med att bearbeta och analysera det mycket omfattande materialet, säger kriminalin­spektör Lukas Molander.

Polisen efterlyser nu ytterligar­e informatio­n gällande mordet.

– Vi förutsätte­r att det finns personer som har kunskap om mordet och gärningsmä­nnen som ännu inte har kontaktat polisen – vi uppmanar alla som har kunskaper i ärendet att höra av sig, säger kriminalin­spektör Lukas Molander. Vi önskar särskilt upplysning­ar om de vapen som förekommer i musikvideo­n i anslutning till den vita Audin, eftersom dessa ännu inte är anträffade, avslutar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden