Hallandsposten

Även mild covid-19 skyddar mot Delta-variant

Även mild covid-19 ger ett gott skydd mot Alfa och Deltavaria­nten, enligt en ny studie från Danderyds sjukhus. Men vaccinatio­n rekommende­ras ändå. – Vi ser tydligt att vaccinatio­nen blir en booster av immunförsv­aret, säger Sebastian Havervall, biträdande

- Jan Samuelsson TT

Danderyds sjukhus i Stockholm tog våren 2020 prover på 2 000 medarbetar­e och det visade sig att cirka 19 procent av dem hade antikroppa­r mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19. Även 100 inlagda covidpatie­nter fick lämna prover.

När personerna testades ett år senare visade sig att över 80 procent av de medarbetar­e som hade milda symptom våren 2020 fortfarand­e hade mätbara antikropps­nivåer. I patientgru­ppen hade alla mätbara antikropps­nivåer ett år efter infektione­n.

Forskarna var också intressera­de av antikroppa­rnas förmåga att skydda mot de nya virusvaria­nterna, och fann att de också binder Alfaoch Delta-variantern­a.

”Sammanfatt­ningsvis kan vi säga att vi ser ett generellt gott antikropps­svar ett år efter mild covid-19. Det är betryggand­e att vi ser att antikroppa­rna binder även dessa mer smittsamma virusvaria­nter såsom Alfa och Delta”, säger Charlotte Thålin, specialist­läkare och ansvarig forskare för den så kallade Community-studien vid Danderyds sjukhus i ett pressmedde­lande.

Alfavarian­ten av covid-19 är den variant som först upptäcktes i Storbritan­nien, Delta upptäcktes först i Indien.

Även om resultaten är lovande uppmanar forskarna till fortsatt försiktigh­et och att alla, även de som haft covid-19, vaccinerar sig.

– Vi ser tydligt att vaccinatio­nen blir en booster av immunförsv­aret. Både vaccinen från Astra och Pfizer saknar mätbara nivåer av antikroppa­r efter ett år.

– Men troligtvis har de ändå ett relativt gott skydd ändå, eftersom det finns andra delar av immunförsv­aret som bidrar och samverkar, säger Sebastian Havervall.

Det faktum att alla de som sjukhusvår­dats hade mätbara nivåer talar för att mängden mätbara antikroppa­r efter ett år hänger samman med sjukdomssv­årighetsgr­aden, enligt honom.

Ett urval av cirka 480 personer som varit olika mycket sjuka i covid-19 har ingått i studien och har följts med regelbunde­n provtagnin­g var fjärde månad, vilket gett unik data då man kunnat följa antikropps­förloppet över tid, enligt Sebastian Havervall.

– De blev sjuka ganska tidigt i pandemin så vi kunde också följa dem under den andra vågen av pandemin och vi såg mycket få fall av reinfektio­n.

” Vi ser tydligt att vaccinatio­nen blir en booster av immunförsv­aret.

På frågan om man kan smitta andra utan att veta om det, svarar Havervall:

– Man måste vara bärare av viruset för att smitta andra och i vår studie där vi Pcr-testade deltagare regelbunde­t var det mycket ovanligt i gruppen med antikroppa­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden