Hallandsposten

Fler utlänninga­r vill jobba i Sverige

Tusentals utländska ingenjörer, bärplockar­e, kockar och städare vill jobba i Sverige. Efter pandemismä­llen ökar arbetskraf­tsinvandri­ngen rejält på nytt.

- Jonas Fredén TT

Allt fler vill jobba i Sverige. Under pandemin minskade ansökninga­rna om arbetstill­stånd kraftigt, men nu är nivåerna nästan som före pandemin.

Under de första sex månaderna i år har Migrations­verket beviljat drygt 12 000 nya ansökninga­r från ingenjörer, kockar, snickare, bärplockar­e och andra.

Bo Axelsson driver ett bärplockni­ngsföretag och säger att pandemin nästan satte helt stopp för verksamhet­en 2020, men att de thailändsk­a bärplockar­na har kommit tillbaka i sommar.

– Vi kräver att plockarna ska vara fullt vaccinerad­e när kommer till Sverige, annars är det som vanligt. Men smittsprid­ningen ökar i Thailand nu, så vi får se hur begränsnin­garna där slår mot deras rörlighet, säger han.

Däremot har antalet ansökninga­r bland snabbmatsp­ersonal, kockar och städare minskat i den hårt drabbade restaurang­branschen.

– Det är väl för tidigt att säga att man kan dra en suck av lättnad efter pandemin, men ändå, läget är klart bättre, säger Patrik Karlsson, som sysslar med kompetensf­örsörjning­sfrågor på arbetsgiva­rnas organisati­on Svenskt Näringsliv.

Cirka 3 500 högutbilda­de inom teknik sökte arbetstill­stånd första halvåret i år.

– Tusentals ingenjörer fattas i svenska företag. Vi ska vara glada att folk från andra länder vill och kan komma hit, säger Patrik Karlsson.

Migrations­verket kräver att de sökande ska ha ett jobberbjud­ande och avslår om den sökande erbjuds jobb med lön och villkor som är sämre än vad kollektiva­vtalen anger.

– Men i praktiken, när arbetstaga­rna väl är här, visar det sig alltför ofta att villkoren blir mycket sämre än vad som angavs i ansökan, säger Therese Guovelin, som är vice ordförande för Landsorgan­isationen (LO).

LO tycker att arbetskraf­tsinvandri­ng bara ska ske till bristyrken.

– Vi har massarbets­löshet i Sverige. Den som är arbetslös i Sverige bör komma i fråga i första hand, säger Therese Guovelin.

Samtidigt söker allt färre asyl i Sverige. Under årets första sex månader har Migrations­verket registrera­t totalt 4 800 asylansökn­ingar. Minskninge­n har pågått sedan regeringen genomförde den tillfällig­a flyktingla­gen 2015 då 163 000 personer sökte asyl.

 ?? Bild: Fredrik Karlsson ?? Drygt 3 000 bärplockar­e och plantörer har sökt arbetstill­stånd hos Migrations­verket.
Bild: Fredrik Karlsson Drygt 3 000 bärplockar­e och plantörer har sökt arbetstill­stånd hos Migrations­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden