Hallandsposten

Många döda i husras efter kraftiga skyfall

De senaste dagarnas skyfall har skapat förödelse i bland annat Tyskland. Minst 40 personer har fått sätta livet till sedan flera hus rasat samman i de västra delarna av landet. Stormen Bernd har även tvingat Belgien till att gå upp i krisläge.

- Andres Kriisa andres.kriisa@gp.se Filippa Colstrup filippa.colstrup@gp.se

Det var under onsdagen som stormen Bernd drog in över västra Tyskland. Ett dygn senare står det klart att följderna av stormen har varit monumental­a i landet.

Skyfallet, som orsakades av stormen, har lett till översvämni­ngar som lagt vägar under vatten och fått hus att rasa samman. Under torsdagen rapportera­r AFP att minst 42 personer mist livet i översvämni­ngarna i Tyskland.

Två av dem var brandmän som omkom när de deltog i räddningsi­nsatser, skriver tyska Die Zeit. Upp mot 70 personer saknas och ytterligar­e 50 personer är strandsatt­a på hustak.

– Jag är chockad av katastrofe­n som så många människor i de översvämma­de områdena genomlider. Mina tankar går till de dödas och saknades familjer, säger Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i ett uttalande.

Staden Schuld, som ligger i delstaten Rheinhald-pfalz är en av de värst drabbade regionerna. Sex byggnader har slitits sönder av vattenmass­orna och ytterligar­e 25 bedöms vara instabila. Fyra personer har rapportera­ts döda i regionen och 70 personer har försvunnit i samband med husrasen.

I andra närliggand­e orter är översvämni­ngarna så kraftiga att räddningss­tyrkorna inte vågar använda sina båtar när de letar efter utsatta boende.

Den närliggand­e staden Düsseldorf har under onsdagen evakuerat delar av staden av rädsla för att floden Düssel ska svämma över, rapportera­r danska TV2.

Minst 200 000 människor uppges sakna ström i landet och hundratals har evakuerats från sjukhus och vårdhem, enligt NRK.

– Det är katastrof! Vi har döda, saknade och många som är i fara. Alla räddningss­tyrkor jobbar nonstop och riskerar sina egna liv, säger Malu Dreyer, regional regeringsc­hef i Rheinland-pfalz, enligt tyska medier.

Samtidigt flaggar CDU:S partiledar­e Armin Laschet, en av huvudkandi­daterna till att ta över som förbundska­nsler efter nästa val, för vikten av klimatomst­ällning.

– Vi kommer att ställas inför liknande händelser igen och igen, och det innebär att vi behöver skynda på klimatomst­ällningen på europeisk, nationell och global nivå, säger han enligt Reuters.

Även Belgien har blivit hårt drabbat av stormen och hittills har sex personer rapportera­ts avlidna. Bland annat en som fångades av vattenmass­orna i sin egen källare.

– Strömmarna är så starka att ett tiotal hus skadats i grunden och håller på att rasa, berättar Philippe

Godin, borgmästar­e i Pepinster, strax sydost om Liège, till tidningen Le Soir.

Armén har blivit inkallade för att evakuera invånare i bland annat området Rochefort. Och i provinsern­a Liège och Luxembourg har järnvägstr­afiken ställts in och människor uppmanas att stanna inomhus.

På torsdagsef­termiddage­n bad borgmästar­en och myndighete­rna att invånare i Liège skulle lämna staden. I staden bor omkring 200 000 människor.

– Om en evakuering inte längre är möjligt rekommende­rar vi alla invånare att gå upp på övervåning­ar och inte ta några risker. Alla personer som befinner sig på Liège territoriu­m måste lämna staden, sade Lièges ställföret­rädande borgmästar­e, Christine Defraigne.

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven skickade på torsdagskv­ällen sina kondoleans­er med anledning av översvämni­ngarna.

”Förödande översvämni­ngar till följd av massivt regn i Tyskland, Belgien, Nederlände­rna och Luxemburg. Mina djupaste sympatier till de som förlorat en älskad anhörig och de som förlorat sina hem”, skriver han på Twitter.

Även Luxemburg, Schweiz och Nederlände­rna har drabbats av översvämni­ngar.

De kraftiga regnvädret väntas hålla i sig de kommande dagarna i de västra delarna av Europa.

 ?? Bild: Valentin Bianchi ?? Under torsdagen ombads invånarna i belgiska Liége att lämna staden.
Bild: Valentin Bianchi Under torsdagen ombads invånarna i belgiska Liége att lämna staden.
 ?? Bild: Michael Probst ?? Staden Schuld i västra Tyskland är ett av de värst drabbade områdena i landet.
Bild: Michael Probst Staden Schuld i västra Tyskland är ett av de värst drabbade områdena i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden