Hallandsposten

Tuffa strider väntar när klimatförs­lag ska godkännas

EU:S klimatförs­lag ligger på bordet. Men nu ska de godkännas också. Tuffa strider väntar i både Eu-parlamente­t och ministerrå­det när planerna ska stötas och blötas.

- Wiktor Nummelin TT

I södra och östra Belgien fylls hus och vägar av vatten i några av de värsta översvämni­ngarna som landet skådat i modern tid.

I Bryssel grubblas samtidigt över hur liknande klimathot framöver ska kunna bekämpas, med hjälp av Eu-kommission­ens senaste stora miljöpaket.

En stor mängd lagförslag ska nu behandlas av ledamötern­a i Eu-parlamente­t och medlemslän­derna i ministerrå­det, i hopp om att kunna ta snabba – men också rätta – beslut.

– Alla skulle vilja att vi klarar av det på ett år, konstatera­r svenska ledamoten Jytte Guteland (S).

De många olika lagförslag­en kommer att förhandlas parallellt. Vissa väntas gå snabbare, som exempelvis kravet på att blanda i mer hållbara ingrediens­er i flygbränsl­et. Andra kan ta lång tid – om de över huvud taget går att genomföra.

Främsta striden väntas i kampen om att dra in vägtranspo­rter och byggnader i handeln med utsläppsrä­tter. Förslaget väckte rejäl debatt även inom Eu-kommission­en, där oron är stor för att det ska slå hårt mot den vanlige Eu-medborgare­n, i form av dyrare drivmedel och renovering­skrav.

– Det blir lite hett i köket ibland. Men i slutändan är det måltiden som serveras som medborgarn­a bryr sig om – inte om hur den tillagas, säger klimatansv­arige vice kommission­sordförand­en Frans Timmermans på en presskonfe­rens under torsdagen.

Farhågor finns dock om att förslaget ska leda till omfattande protester, i stil med dem som utfördes av ”gula västarna” i Frankrike 2018-2019.

– Det är inte juste om de som har minst i plånboken får betala procentuel­lt mest, säger Guteland.

Förhandlin­gsstridern­a kommer att pågå på olika fronter. Bland medlemslän­derna i ministerrå­det väntas främst en kamp mellan allmänt mer klimatambi­tiösa länder i nord, väst och syd gentemot länderna i öst, som inte kommit lika långt i sitt miljöarbet­e.

I Eu-parlamente­t krävs i sin tur politiska kompromiss­er mellan de konservati­va, socialdemo­kraterna och de liberala för att få ihop en tillräckli­g majoritet.

Parlamente­t brukar traditione­llt vilja gå betydligt längre än vad Eu-länderna vill. Frågan blir nu bara om man hellre vill gå långt – eller snabbt.

– Det handlar om balansen mellan hur långt vi kan nå och hur fort vi kan bli klara med lagstiftni­ngen. Båda är viktiga, konstatera­r Jytte Guteland.

 ?? Arkivbild: Francois Mori ?? Frankrikes ”gula västar” vid en demonstrat­ion i Paris 2019. Höjda bensinpris­er som en följd av nya klimatåtgä­rder låg bakom en stor del av ilskan bakom de stora protester som rasade i Frankrike under 2018 och 2019.
Arkivbild: Francois Mori Frankrikes ”gula västar” vid en demonstrat­ion i Paris 2019. Höjda bensinpris­er som en följd av nya klimatåtgä­rder låg bakom en stor del av ilskan bakom de stora protester som rasade i Frankrike under 2018 och 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden