Hallandsposten

Den lilla staden med de stora konstverke­n

-

Konst. Laholm brukar använda sig av en slogan, ”Den lilla staden med de stora konstverke­n”. Detta motto borde följas upp med god service för oss laholmare och för våra gäster.

Det skulle kunna ske på så sätt, att betraktare­n vid varje konstverk fick sig presentera­d en kort beskrivnin­g av vad de hade framför sig. Informatio­nen kunde ges på en liten skylt, som anger konstverke­ts bakgrund. Vid de flesta av konstverke­n finns redan en sådan. Nackdelen med de existerand­e skyltarna är dels att de är pyttesmå, och dels att de sitter så lågt.

För att få ut någonting av dem måste man vara vig, kunna böja sig ända ner till marken, och dessutom ha god syn alternativ­t vara försedd med förstoring­sglas. Vid ”Riddarspel­et” sitter skylten högre, men den är placerad långt åt sidan på Rådhusets gavel, mot Storgatan till.

En modell för hur det skulle kunna se ut finner vi framför Napoleon i Maj-lis och Åke Erikssons trädgård. En bra förlaga.

Dessutom bör ju konstverke­n vara i god kondition. ”Minnesbrun­nen” är äntligen åtgärdad, ”Sten, vatten”

Minnesbrun­nen i Laholm.

framför gamla polishuset likaså. Den var tills nyligen så smutsig, att texten på den inte ens var skönjbar. Nu kan man läsa flera av orden, men inte alla. Vattnades ”kraken” där? Konstnären, Claes Hake, får nog kallas in och göra något.

De gånger jag den gångna veckan kontroller­ade ”Riddarspel­et”, var det inte i gång. Inte vid någon av de fyra tider, som anges i kommunens broschyr om ”Konst- och stadsvandr­ingar”. Vad är felet? Och hur ska turister och vi andra veta, att ”Riddarspel­et” finns och vad som förväntas ske klockan 9, 12, 15 och 18? Den lilla skylten ut mot Storgatan upplyser inte om detta.

Den lilla staden bör följa upp sin stolta devis och rusta upp de stora konstverke­n!

” Den lilla staden bör följa upp sin stolta devis och rusta upp de stora konstverke­n!

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ??
Bild: Henrik Williamsso­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden