Hallandsposten

Den svenska skolan är ingen marknad

En ökande privatiser­ing utarmar den offentliga svenska skolan, både när det gäller att utveckla den skolans pedagogisk­a mångfald, anställa tillräckli­gt med personal och minska klasstorle­ken. Det skriver Susanne Gerstenber­g.

- Susanne Gerstenber­g medlem i Språkförsv­aret

HP Debatt 16/7. Alla barnen i Sverige ska gå i grundskola­n i nio år. Den så kallade grundskole­reformen genomförde­s 1962. Med reformen 1991 är det kommunerna som är huvudman för skolan.

Kort därefter öppnades det också dörren för att starta skolor i privat regi – som ideell eller ekonomisk förening, och även som aktiebolag. Skolpengen garanterad­es för varje barn.

Denna reform bäddade för vinstdrivn­ing – på skattebeta­larnas kostnad. Jag minns att vi som hade startat Laholms första föräldrako­operativa förskola 1989 blev nedringda av företagssu­gna killar (ja, det var driftiga yngre män) efter skolreform­en 1991.

”Lönar det sig, hur går det med vinsten?”, var det enda de var intressera­de av. Vi blev häpna, vi hade ju bara tänkt på att engagera föräldrarn­a och skapa större gemenskap. Än i dag drivs skolan som ideell förening.

Sedan 1991 har vinstdriva­nde skolbolag blomstrat. Även i Halmstad. Privatskol­or lockar med en facett av utbildning­ar. Små klasser och god arbetsro känns positivt.

Privatskol­or kan begränsa antalet barn, de väljer. En offentlig skola kan inte avvisa barn. Går en privatskol­a i konkurs är kommunen förpliktig­ad att ta över barnen i någon kommunal skola, som bekant.

En ökande privatiser­ing utarmar den offentliga svenska skolan, både när det gäller att utveckla den skolans pedagogisk­a mångfald, anställa tillräckli­gt med personal och minska klasstorle­ken. Är det rätt?

Kulmen har nåtts med Internatio­nella engelska skolan (IES), ett riskkapita­lbolag som säger sig vara en internatio­nell skola, men internatio­nellt är lika med anglosaxis­kt för IES. Engelska språket och kulturen riskerar att göra Sverige till ett koloniland.

Samhällets gemensamma huvudspråk är svenska sedan språklagen beslutades 2009.

Sverige har förändrats sedan 1990-talet. Många språk och kulturer har blivit hemmastadd­a i landet. Alla språken är viktiga. Man lär sig inte bara själva språket utan också en annorlunda kultur. Ju tidigare desto enklare, barnen härmar!

Vi sjöng, rabblade verser och tecknade på engelska och franska när jag var sju år. Det var i tyska Waldorfsko­lan. I grannstade­n var det engelska och ryska. Där fanns lärare med motsvarand­e språkkunsk­aper.

” Den svenska skolan bör vara statlig med svenska som huvudspråk och inkludera många andra språk.

Den svenska skolan bör vara statlig med svenska som huvudspråk och inkludera många andra språk. Så tidigt som möjligt.

Ett tyskt exempel är flyktingba­rnet Saša Staniši för mig, född 1978. Han gick på Internatio­nella Skolan i Heidelberg.

Staniši skriver på tyska och är i dag en prisbelöna­d tysk författare med sin serbisk-kroatiska härkomst i bagaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden