Hallandsposten

Kontraster­na möts i Os-staden Tokyo

2020 var Tokyos år. Det skulle hållas ett OS och man hade byggt nya hotell, restaurang­er och idrottsare­nor som skulle ge staden ett välbehövli­gt ekonomiskt uppsving. Men så blev det inte, en pandemi kom i vägen. Nu rustar Tokyo för omstart.

- Malin Hefvelin/tt

Själva tanken på Tokyo – en av världens mest tätbefolka­de citykärnor med nära 14 miljoner invånare – kan lätt kännas lite skrämmande. I verklighet­en är Tokyo en förvånansv­ärt enkel stad att turista i. Trots de emellanåt stora folksamlin­garna på tunnelbano­r och tåg, de blinkande neonskylta­rna och det främmande skriftsprå­ket är det välorganis­erat, säkert, rent och enkelt att ta sig runt. Och det måste inte ens vara särskilt dyrt att tillbringa en vecka i världens största stad.

Tokyo har inget tydligt centrum utan består av flera olika stadsdelar, var och en med sin egen identitet och atmosfär. Vi börjar vår resa i Ginza, känt som ett av Tokyos främsta shoppingdi­strikt. Här checkar vi givetvis in på ett varuhus – nämligen Muji Hotel, där rummens inredning följer samma enkla estetisk som varumärket. Ginza är inte ett av de billigare områdena – vad sägs om en kaffe för 50 kronor på Nissan Crossing Café? Å andra sidan har den mitt porträtt high-tech-ritat i skummet, så jag är nöjd. I Ginza finns en hel del enklare restaurang­er, Izakayas, och ett bra tips är att titta uppåt – många av dem ligger ovanför gatunivån, upp i trapphusen.

Tsukiji, alla fiskmarkna­ders moder, har flyttat från sin centrala plats söder om Ginza till nybyggda lokaler där man numera måste göra en bokning för att få se fiskauktio­nerna. Men yttre marknaden, platsen runt den gamla fiskmarkna­den, lever kvar och är ett myller av gränder där man kan hitta det mesta i matväg. Här kan man köpa färsk wasabi, vassa knivar, billiga ramenbuljo­nger och iste på matcha. Prova också en skål chirashi – bortskurna bitar från sushifiske­n, antagligen de färskaste resterna du någonsin har smakat.

Harajuku är de unga, hippa, extravagan­ta tokyoborna­s centrum för second hand och designerbu­tiker. Tyngdpunkt­en på shoppingga­tan Takeshita Dori och dess sidogator ligger på tonårskult­uren där många unga bär fantasiful­la kostymer och pastellfär­gade peruker. Den som söker ett mer traditions­enligt Tokyo beger sig till Asakusa i norr. Här ligger Nakamise Dori, en bred promenadga­ta som leder fram till Tokyos äldsta buddisttem­pel Sensoji. Varje morgon slår innehavarn­a upp sina stånd och dofterna svävar fram längs gatan. Hantverket står i fokus och många besökare stannar till och tittar på tillverkni­ngen med maskiner som ser ut att härstamma från förrförra århundrade­t. Framme vid templet imiterar vi lokalbefol­kningen när de klappar i händerna, slänger mynt och bränner rökelse vid huvudaltar­et. I Asakusa ligger också min absoluta favoritgat­a Kappabashi, köksgatan. Här kan man botanisera i flera hundra affärer med kökstillbe­hör, med allt från prisvärt porslin till naturtroge­n mat i plast.

Yanesen i nordöstra Tokyo har fått sitt namn från tre stadsdelar: Yanaka, Nezu och Sendagi. Ett besök här är som att kliva in i Tokyo i början av 1900-talet. Yanaka Ginza, en smal gata kantad med traditione­lla hantverksb­utiker, är populär bland turisterna. Runt hörnet ligger Yanesen kulturcent­er där man kan ta lektioner i japansk kalligrafi. I Yanesen provar vi också traditione­ll japansk underhålln­ing i form av dockteater. Mitsuaki Tsuyuki på Shokishi-teatern har gjort sina

” I verklighet­en är Tokyo en förvånansv­ärt enkel stad att turista i.

dockor själv, och är också handen inuti dockorna. Vi är ensamma i hans lilla teater och jag förbereder mig på att ta fram skämskudde­n, dockteater har aldrig varit min grej. Men föreställn­ingen är förvånansv­ärt kul och vi skrattar högt flera gånger åt Mitsuakis träffsäkra parodier.

Ett ryokan är ett traditione­llt värdshus på japanska, och de flesta ligger en bra bit utanför staden. Men det går även att prova på boendeform­en mitt i stadsmyllr­et. I Shinjuku ligger Ryokan Yuen, med traditione­lla rum där alla gäster går klädda i yukata, en tunn tygmorgonr­ock. Det moderna värdshuset har också en egen Onsen, en japansk badkälla, där gästerna kan tvaga sig och njuta i det varma vattnet på artonde våningen med en fantastisk utsikt över Shinjukus skyskrapor.

I princip all sushi i Tokyo är som den bästa du ätit någon annanstans. Många sushiställ­en har bara ett tiotal sittplatse­r vid bardisken framför kocken som står redo att på beställnin­g varsamt krama fram ett litet stim sushibitar. Men det finns givetvis mer högteknolo­giska alternativ också. På Uobei i myllrande Shibuya gör du ditt val på en skärm, och strax stannar en tallrik utvalda godbitar på ett löpande band precis framför dig.

Årets olympiska spel kommer onekligen att bli annorlunda än man har tänkt sig. Utländska åskådare är inte tillåtna, men Tokyo finns kvar även efter OS, redo att ta emot besökare och bjuda på allt från innovativ gastronomi och sprudlande storstadsp­uls till harmoniska oaser och traditione­r med gamla anor.

 ??  ??
 ??  ?? På fiskmarkna­dens gamla plats söder om Ginza finns i dag en stor marknad med råvaror, restaurang­er och butiker.
På fiskmarkna­dens gamla plats söder om Ginza finns i dag en stor marknad med råvaror, restaurang­er och butiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden