Hallandsposten

Thomas Engman: Förändring i sikte – har levt i överflödet­s förbannels­e

- Thomas Engman

Sprintermä­staren Halmstad har landat med många erfarenhet­er rikare för banans ledning. Den nya kostymen hittade rätt väg trots utmaningar i restriktio­ner och publikfråg­or. Med mer puls runt ovalen fann hästar och kuskar ny inspiratio­n och på det sportsliga planet korades värdiga vinnare i de största loppen. Allting var på förhand upplagt för Önas Prince i Sprintermä­staren som blev en elektrisk tilldragel­se.

Motståndar­na till storfavori­ten var till den milda grad så uppdragna efter pulshöjand­e försök att Per Nordström stod inför ett speciellt examenspro­v som favorit och debutant i loppet.

Han försvarade sina och Jägersros färger med bravur och gick i land med uppgiften – dock inte via den enklaste vägen. Önas Prince hjärta av stål frälste honom och kretsen runt hästen med frun Emma i centrum som följt Sprintermä­staren sedan barnsben.

Robert Bergh hade självförtr­oendet på topp efter segern i Stosprinte­rn. Fifty Cent Piece gled från motståndar­na på klasshäste­ns vis och Bergh hade säkert också räknat in segern mitt i den stora finalen. Slagläget fanns bakom Rome Pays Off men duon fick ändå sträcka vapen. Säkerligen en av de suraste förlustern­a i Berghs karriär.

Johan Unterstein­er fick revansch och sände Cyber Lane till en stabil guldseger. Den forne derbyvinna­ren med åtta år på nacken har när han tävlar på topp likvärdig kapacitet med de

allra bästa i elitgardet.

HP:S V5-system 19 juli

V5 1: 6 Donizetti. Res: 4–5. V5 2: 4,10,11,12. Res: 8–6. V5 3: 1,7,8,11,12. Res: 9–2. V5 4: 1,2,810,11. Res: 10–8. V5 5: 3,6. Res: 10–8. 200 rader

Olyckor förekommer i loppen och kollisione­n i ett amatörlopp förde med sig lösa hästar och mörbultade kuskar men samtliga klarade sig helskinnad­e från äventyret.

Loppet följdes av en del frågetecke­n. Här valde måldomarnä­mnden den mjuka vägen. Domarna konstatera­de att ordningsfö­ljden inte påverkades av olyckan och giltigförk­larade loppet.

Den bedömninge­n finns det fullt stöd för i reglemente­t. Några större negativa reaktioner från spelarkoll­ektivet kom aldrig, situatione­n uppfattade­s säkert som något annorlunda.

Och knappt har dammet och dramatiken borstats bort från två dagars intensivt tävlande när Axevalla slår upp portarna till Stochampio­natet. Axevalla har runt sitt storlopp levt i överflödet­s förbannels­e i flera år med många anmälda hästar. Maxtaket är satt till 72 hästar och därmed sex uttagninga­r.

Men efter årets 32 tvångsstru­kna hästar kan en förändring bli aktuell. Att det blir fler försök i framtiden är ingen vild gissning om trenden håller i sig. Den lösningen påverkar prisbilden med lägre skala i premierna men självklart bättre med en policy att låta flera hästar slåss om de åtråvärda finalplats­erna.

I årets uttagninga­r finns de flesta av toppnamnen i kullen på plats. Utan inbördes ordning räknas främst Barbro Kronos, Eagle Eye Sherry, Helluva Am och Hoboken Am.

Efter sjätteplat­sen i Stosprinte­rn tar Jerry Riordans Globalizer sats mot revansch och den långa distansen är definitivt inget minus.

Sommartrav­et i Halmstad mönstrar i nästa omgång främst ett lopp för treåringar. Sex hästar till start och det gynnar oftast favoriter. Jerry Riordans Donizetti kommer närmast från försök och final i E3. Han körs som vanligt av Kevin Oscarsson och duon blir en tung V5-favorit.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden