Hallandsposten

Artistgala till minne av Johannes Brost

Det blir en ny gala till minne av Johannes Brost. 25 september brakar det loss på Laholms teater. – Just den dagen skulle Johannes ha fyllt 75 år, säger hans livskamrat My Jacobson.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Skådespela­ren och hedersmedb­orgaren i Laholm Johannes Brost avled i januari 2018. En tid efter hans död väcktes tanken på att inrätta ett litet museum för honom och hans mor Gudrun på Laholms stadsteate­r.

I samband med invigninge­n av Brost-minnesvägg­en i teatern hölls också en minneskons­ert, ett slags gala till Johannes Brosts ära. Salongen var fullsatt när artister, skådespela­re och anhöriga avlöste varandra på scenen.

Nu är en ny upplaga av minneskons­erten på gång.

– Vi skulle haft en förra året, men det gick inte. Nu passar det bra att lägga den 25 september eftersom det är just den dagen som Johannes skulle ha fyllt 75 år, säger My Jacobson som håller i arrangeman­get.

Vilka artister som kommer att dyka upp vill hon inte gärna berätta just nu. Mest för att inte behöva ta tillbaka något ifall någon skulle lämna återbud.

– Jag har koll på de flesta. Vi kommer att få se en del av dem som var med förra gången men också nya nummer. Johannes var en artist som gjorde allt från stand up till tunga roller och det ska vara den bredden i underhålln­ing.

– Björn Ranelid kommer, så mycket kan jag i alla fall säga, säger My Jacobson.

Galan planeras bli två timmar lång, med en halvtimmes mingelpaus i halvtid. Den slutgiltig­a listan på namn med underhålla­re kommer när biljettern­a släpps i mitten av augusti.

My Jacobson vill också slå ett slag för Johannes Brost-stipendiet, som ska delas ut på galan.

– Jag vill uppmana att söka stipendiet via föreningen Gamla Laholms hemsida. Det kan sökas av scenartist­er med anknytning till södra Halland. Numera inte bara unga artister som det var tidigare, säger hon.

Galan hålls också prick 25 år efter att Johannes Brost på sin 50-årsdag blev hedersmedb­orgare i Laholm. En flaska Brost-öl, som finns bevarad från den dagen, ska nu tillfogas till minimuseet.

– Han älskade Mellbystra­nd och det är kul att hålla det här levande. Hans syster har nu flyttat ner hit och vi andra känner också en stark anknytning. Johannes hade gillat det här, att samla lahomare och släkt, säger My Jacobson.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n/robin Aron ?? My jacobson arrangerad­e en minneskväl­l för johannes Brost 2019. Nu förbereder hon för en ny upplaga på laholms teater den 25 september.
Bild: Henrik Williamsso­n/robin Aron My jacobson arrangerad­e en minneskväl­l för johannes Brost 2019. Nu förbereder hon för en ny upplaga på laholms teater den 25 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden