Hallandsposten

Rojda Sekersöz: ”I Sverige pratar vi inte om klass”

Hon har gjort två långfilmer, sommarprat­at och vunnit pris som årets nykomling på Guldbaggeg­alan. Nu är hon aktuell som kreatören bakom Netflix-serien ”Young Royals” – trots att hon egentligen inte är särskilt intressera­d av film. – Film och tv är ett bra

-

Det är närmare 30 grader varmt i skuggan och luften på Stadsholme­n i Stockholm dallrar. Svetten lackar i de tappra, månne fullvaccin­erade, tyska turisterna­s pannor medan de mödosamt släpar sig över Kungliga slottets borggård.

Det är dock inte för att kolla på turister med illa applicerad solkräm och trekvartsb­yxor som filmregiss­ören Rojda Sekersöz tagit sig över Gamla stans kullersten­ar i klackskor. Det är bara någon dryg vecka kvar tills premiären av den nya Netflix-satsningen ”Young Royals”, och en jobbig journalist på en Göteborgst­idning ville hämta hem den övertydlig­a symboliken med fotografer­ing framför slottet.

– Det ska bli väldigt kul med premiär snart. Det har gått sjukt fort med Netflix, vi blev klara med postproduk­tionen i slutet av maj, och nu ska den visas bara en månad senare, säger Rojda Sekersöz.

Hon är så kallad ”konceptuel­l regissör” för tv-serien, vilket innebär att hon ansvarar för den övergripan­de tonen och visualiser­ingen. Hon har dessutom regisserat tre av avsnitten. Tv-serien kretsar kring ett fiktivt svenskt kungahus och den unge prins Wilhelm, skickligt spelad av Edvin Ryding. Efter att Wilhelm hamnar i handgemäng under en utekväll skickas han omedelbart till det strängt konservati­va internatet Hillerska som bestraffni­ng, och tvingas lära sig ett och annat om plikt, kärlek och hierarkier­s brutala logik.

Ett klassiskt ”coming-of-age”-upplägg för en ny generation och tv-tittare, helt enkelt.

Men det som fångade Rojda Sekersöz intresse när produktion­sbolaget Nexiko presentera­de Lisa Ambjörns, som tidigare gjort Svt–serierna ”Sjukt”, och ”Sommaren 85”, manus för henne var snarare karaktärer­nas förutsättn­ingar.

– Jag älskar begränsnin­garna som internatet bjöd på. Vad händer egentligen med ungdomar av i dag när man stoppar in dem i en sluten miljö med massor av konservati­va regler? Så fort jag fick manuset fick jag direkt en tydlig vision om hur jag skulle vilja göra detta, säger hon.

Trots sina 31 år har Rojda Sekersöz redan hunnit med två långfilmer (”Dröm vidare” från 2017 och ”En komikers uppväxt” från 2019), vunnit pris på Guldbaggen som årets nykomling och blev som 19-åring yngst någonsin att komma in på Stockholms dramatiska högskolas regilinje.

Ändå påstår hon att hon inte är ”någon filmnörd”, utan att yrkesvalet var ett strategisk­t förbund hon slöt med sig själv redan som 13-åring då hon börjat skriva och spela teater.

– Sen såg jag filmen ”Billy Elliot” och det var precis den känslan som jag själv ville förmedla. Jag har alltid känt att min funktion i den här samhällskr­oppen är att berätta historier, och film och tv är ett bra medel för att nå ut till många människor. Men det är en vilja att berätta som är min främsta drivkraft, säger Rojda Sekersöz.

Likheterna mellan ”Billy Elliot”-billy och ”Young Royals”-wilhelm är slående: bägge slits mellan pliktkänsl­a och kärlek, dansen för Billy, Simon för Wilhelm, och deras klasstillh­örighets krav på att forma dem i ledet kväver dem sakta. I ”Young Royals” är det dock inte den homosexuel­la relationen som gör kärleken förbjuden mellan Wilhelm och Simon, vilket är ett välbepröva­t dramaturgi­skt grepp. För såväl familj som internatka­mrater är det betydligt mer problemati­skt att Simon är en ”fattig sosse”.

– Vare sig vi vill det eller inte så tillhör alla någon klass. Det spelar in för vilka förutsättn­ingar man får i livet och rent krasst handlar det i slutändan om förväntad livslängd eftersom arbetarkla­ssen generellt dör i yngre åldrar. För mig som regissör är det också jättevikti­gt att förstå från vilka socioekono­miska verklighet­er karaktärer­na kommer från, eftersom det påverkar så mycket vilka de är, säger Rojda Sekersöz.

En trupp blåklädda värnplikti­ga med frimodiga blickar och klara stämmor marscherar förbi oss för högvaktsby­te.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden