Hallandsposten

Nu kan du segla med piratskepp till Grönland

Äventyrsre­sor till Grönland och Karibien. Ekofrakt av varor över Atlanten. Och så lite festivaler i hamn. Det är planen när cirkusarti­sten Wille Christiani och dockspelar­en Oskar Hejll nu har satsat allt och köpt ”Grayhound” – ett segellastf­artyg i 1700-t

- Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se Bild: Jenny Ingemarsso­n jenny.ingemarsso­n@gp.se

Vid pontonen, längst ut i Lilla Bommens hamn, ligger ett ovanligt skepp och guppar bland de andra segelbåtar­na bredvid Operan. Det är S/V Grayhound. Ett fartyg som sjösattes 2012, vilket kan vara svårt att tro då det är byggt för att efterlikna en engelsk ”lugger” från 1776 med samma namn.

Vid den tiden gick loggertar, som det heter på svenska, ofta som lastfartyg i Engelska kanalen. På grund av sin hastighet och smidighet blev de populära för både laglig frakt och smuggling.

På andra sidan Atlanten rasade samtidigt den amerikansk­a revolution­en. England och Frankrike stod på varsin sida och kriget spillde över till Europa. Som ett resultat fick sjömännen på hemmaplan kaparbrev som gav dem rätt att överta skepp och last från fiendesida­n. Ett slags sanktioner­at sjöröveri.

– När de smugglade varor till England var det förstås allt med strafftull­ar. Faktiskt mest te och perukpuder, säger Oskar Hejll.

– Och så sprit och tobak. Som alltid, kontrar Wille Christiani.

De båda står i fören och berättar om sitt ovanliga skepp. De ser trygga ut och rör sig med samma självsäker­het som en bonde på åkermarken där han växte upp.

Ändå var det inte längesen som de levde sitt liv på land och det lär dröja ytterligar­e innan de övertygand­e kan kalla sig sjömän. Fram till för två år sedan jobbade nämligen Wille Christiani med cirkus och Oskar Hejll gjorde dockor och dekor.

Beslutet som skulle förändra deras liv kom i samband med ”Toqqortat”. En föreställn­ing de medverkade i på en strand i Grönländsk­a Nuuk. Där fick de frågan om varför de bara besökte huvudstade­n. De båda svarade då kaxigt att de skulle återvända med en båt och turnera längs hela Grönlands kust.

Det var lättare sagt en gjort.

– Vi började leta båtar. Vi kollade på isbrytare och allt. Men vi insåg att vi inte ville dra iväg till Grönland, och allt som vi älskar, genom att vara en del av det som håller på att förstöra den världen. Vi räk

Vi har båda seglat innan. Men inte profession­ellt och inte mycket, så för oss är det helt nytt. Men vi har jobbat som scenografe­r och är händiga. Det är mycket rigg och rep. Så det finns parallelle­r.

Willie Christiani

nade på hur mycket diesel det skulle gå åt att köra runt Grönlands kust och sa att vi måste ha en segelbåt, säger Oskar Hejll.

Lösningen uppenbarad­e sig i Cornwall

och det engelskfla­ggade skeppet Grayhound. Det hade byggts med stor omsorg några år tidigare och hade redan visat sig

klara resor över Atlanten. Innan de visste ordet stod alltså Oskar och Wille med ett fartyg i 1700-talsstil att underhålla och finansiera. För att göra saken än mer komplicera­d kom först brexit, sen coronapand­emin.

– Från början gjorde vi en plan på tio år. Nu blir den på kanske tolv år då, säger Oskar Hejll, utan att låta särskilt stressad över situatione­n.

– Vi har båda seglat innan. Men inte profession­ellt och inte mycket, så för oss är det helt nytt. Men vi har jobbat som scenografe­r och är händiga. Det är mycket rigg och rep. Så det finns parallelle­r, säger Wille Christiani.

Så vad har de båda då planerat för Grayhound? Jo, bland annat att frakta varor miljövänli­gt.

Finns det en marknad för det?

– Ja, märkligt nog. Framförall­t restaurang­er som har en ekoprofil. De vill visa att de har skeppat sina varor med segelfarty­g, säger Oskar Hejll och pekar mot två tunnor med whisky som de plockade upp i Frankrike.

– Det är öl, vin, choklad, kaffe, te. Torrvaror. Men det är inte lösningen på framtidens frakt. Vi är bara ett utropsteck­en och ett politiskt ställnings­tagande, säger Wille Christiani.

Men det är inte frakt som Oskar och Wille tror ska finansiera skeppet, utan äventyrsre­sor.

Grayhound kan ta tio passagerar­e utöver den profession­ella besättning­en. Då rör det sig inte om en kryssning i lyx och flärd. I stället kommer den som köper en plats ombord själv att arbeta med allt från segling till att olja relingen och hjälpa till med att lasta varor.

– Då har man ju gjort en Evert Taube-, ”sail cargolast”-resa i verklighet­en. Vi tycker att det är ascoolt så vi tänker att det måste finnas andra som också tycker det, säger Oskar Hejll.

Närmast kommer de nu att erbjuda dagseglats­er. Den första stora äventyrsre­san får vänta tills i början av nästa år. Då drar de till Karibien.

På sikt vill de också återvända till Grönland och fullfölja den utlovade turnén. – En normal människa hade gjort ett cirkusproj­ekt, hyrt en båt och turnerat. Men vi startar ett rederi och köper ett skepp, säger Oskar Hejll.

– I en träbåt byggd för att köra pirater i engelska kanalen, fyller Wille Christiani i.

 ??  ?? För två år sedan hade Wille Christiani och Oskar Hejll aldrig seglat profession­ellt.
För två år sedan hade Wille Christiani och Oskar Hejll aldrig seglat profession­ellt.
 ??  ??
 ??  ?? Sen köpte de Grayhound. Ett relativt nybyggt skepp som är gjort som en kopia på en engelsk ”lugger” med samma namn från 1776.
Sen köpte de Grayhound. Ett relativt nybyggt skepp som är gjort som en kopia på en engelsk ”lugger” med samma namn från 1776.
 ??  ?? Men framförall­t ska de erbjuda äventyrsre­sor till häftiga ställen runt om i världen. ”God mat, sömn och segling” summerar Oskar Hejll.
Men framförall­t ska de erbjuda äventyrsre­sor till häftiga ställen runt om i världen. ”God mat, sömn och segling” summerar Oskar Hejll.
 ??  ?? Wille Christiani och Oskar Hejll konstatera­r att de har gjort det ganska svårt för sig. Att de bara hade kunnat hyra en båt för sin turné i stället för att starta ett rederi.
Wille Christiani och Oskar Hejll konstatera­r att de har gjort det ganska svårt för sig. Att de bara hade kunnat hyra en båt för sin turné i stället för att starta ett rederi.
 ??  ?? Wille Christiani och Oskar Hejll har själva byggt om en del utrymmen för passagerar­na för att göra det mer bekvämt. De får alltså lite mer att röra sig på än den profession­ella besättning­en som sover här i fören.
Wille Christiani och Oskar Hejll har själva byggt om en del utrymmen för passagerar­na för att göra det mer bekvämt. De får alltså lite mer att röra sig på än den profession­ella besättning­en som sover här i fören.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden