Hallandsposten

Hannes Sjöberg: När vi tar oss ut ur pandemin ska vi göra livet enklare. Det ska vara kul att leva i Sverige.

- Hannes Sjöberg hannes.sjoberg@hallandspo­sten.se 010-475 51 40

Vi börjar se ett slut på pandemin och uteserveri­ngarna på soliga Lilla torg fylls återigen med törstiga kunder. Det har varit en tuff tid, med anhöriga som varit sjuka och brist på socialt umgänge. Människor är inte gjorda för att sitta ensamma hemma i en liten lägenhet och rulla tummarna. Vi är flockdjur som behöver social kontakt och då räcker inte den digitala after-worken på Zoom som chefen anordnade.

När vi nu

tar oss ut ur pandemin är det dags att göra livet enklare. Det ska vara kul att leva i Sverige. Statens uppdrag är att hjälpa oss leva så bra liv som möjligt, det är dags att den slutar lägga krokben för möjlighete­r. Låt oss skapa det glada (20)20-talet. Börja med att låta restaurang­er bestämma hur länge de ska ha öppet. Nu i vår förlängde Halmstad kommun öppettider­na på uteserveri­ngar så att de fick ha öppet lika länge som restaurang­en de tillhörde. Men varför sluta där? Om det finns restaurang­er och krogar som känner att folk vill vara kvar på dansgolvet till gryningen så borde de också få ha öppet längre än till 02. En annan sak som förstör mer än det hjälper är att det i dag krävs att man erbjuder tillredd mat om man vill få servera alkohol. Det är ett utmärkt exempel på en lag som hade kunnat tas bort under det glada 20-talet. Den resulterar nämligen i att företag inte startas och trevliga kvällar aldrig sker. Åker du ner i Europa finns det gott om vinbarer och ölstugor som inte serverar tillredd mat. På julmarknad­en finns det små ställen på gatan som säljer glühwein och på sommaren kan du få en kall drink på stranden. De möjlighete­rna finns inte i Sverige i dag. Lagen gör dessutom att en bar som Shotluckan behöver erbjuda sladdriga pizzor som ingen någonsin har köpt för att få sälja brinnande shots till festande ungdomar.

Halland har potential

till att bygga små, trevliga barer vid havet. Med stränder som tar tankarna till Thailand hade det kunnat bli helfestlig­t. Men det sätter både alkoholreg­leringar och strandskyd­det käppar i hjulen för. Byråkratin skapar helt enkelt problem som inte hade behövt existera. Ta ett sådant enkelt exempel som danstillst­åndet. I Sverige behöver restaurang­er ha ett tillstånd för att folk ska få dansa. Har du inte det och någon tar en spontandan­s så kan du få böter. Staten bör fokusera på kärnuppgif­terna. Skolan ska fungera, sjukvården ska rädda liv och det ska finnas ett skyddsnät för de som av någon anledning faller. Men staten ska inte stå i vägen och förstöra det roliga. Om 50 år kommer historiern­a berättas för barnbarnen om den tuffa tiden under pandemin när vi satt hemma utan att göra någonting. Nu måste vi se till att de historiern­a avslutas med meningar som: ”Men när pandemin var över så var det ett årtionde av skratt, dans och glada minnen.” Det förtjänar vi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden