Hallandsposten

Jägare larmar om tjuvjakt på älg i Halmstad

Halmstad: Magnus Möller, ordförande i Jägareförb­undet Halmstad och eftersöksj­ägare för polisen, fann en skadad älgkalv utmed Kustvägen förra helgen. Nu slår han larm om att det kan röra sig om tjuvjakt.

- Daniel Kämäräinen daniel.kamarainen@hallandspo­sten.se

På morgonen den 4 juli fick Magnus Möller ett telefonsam­tal från polisen som berättade att de sett en skadad älgkalv som släpade sig fram över fältet i närheten av Förlåt-skylten utmed Kustvägen, strax utanför Halmstad.

Magnus tog sig snart ut på platsen och med hjälp av värmekamer­an på sitt gevär fick han syn på kalven.

– När jag kom fram såg jag att kalven kunde resa sig på frambenen men att den släpade hela bakdelen. Det var en allvarlig skada, antagligen från en bilolycka så jag avlivade den, förklarar Magnus.

Han tog med sig älgkalven hem och eftersom han precis hade gått en viltunders­ökningskur­s ville han undersöka djuret. Det han fann då var att det satt en kula i ena frambenet på kalven, precis under bogen.

Magnus Möller förklarar att kulan var av slaget jaktammuni­tion och en av de grövsta kaliber som används i Sverige. Normalt sett skulle en sådan kula ha dödat djuret. Men enligt Magnus har kulan antagligen träffat något på vägen; ett annat djur eller ett föremål, innan den gått in i benet på älgkalven. Kulan som satt bara en centimeter in i benet hade redan växt fast, vilket enligt Magnus tyder på att kalven skjutits för ungefär en månad sedan.

Magnus Möller är involverad i ett projekt kallat Vildsvinsh­jälpen som drog igång i Halmstad i vintras och är till för att hjälpa de lokala bönderna omkring Gullbrands­torp med att skjuta vildsvin som förstör deras grödor.

Magnus Möller säger att de inte har skjutit på det här området sedan i april. Han vill också understryk­a att de som är aktiva i Vildsvinsh­jälpen är ute varje natt och övervakar dessa områden, inklusive det där älgkalven påträffade­s.

– Om det är någon där ute så kommer vi se det, säger Magnus Möller.

Oavsett hur det här hände menar Magnus Möller att det är en oaktsam handling och förklarar att det av säkerhetss­käl inte skjuts på dessa marker, då det är så flack terräng. Magnus polisanmäl­de händelsen omedelbart efter sin upptäckt och kontaktade sedan alla jordbrukar­e i området för att berätta om älgkalven. Bönderna uppgav då för honom att de vid flera tillfällen har hört skott på nätterna.

– Att det skulle vara en förlupen kula som bara råkat träffa den här älgkalven tror jag inte på, säger Magnus Möller. Jag tror att det är tjuvjakt.

” Att det skulle vara en förlupen kula som bara råkat träffa den här älgkalven tror jag inte på.

Magnus Möller, ordförande i Jägareförb­undet

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden