Hallandsposten

Polisen varnar för en brottsvåg på landsbygde­n

Laholm: Gårdar, fritidshus, husvagnar och kyrkor. Listan från den senaste tidens inbrottsvå­g kan göras lång. Nu vill polisen öka närvaron på landsbygde­n i Halland.

- Ebbe Gertten eb@hallandspo­sten.se

Det pågår just nu en inbrottsvå­g ute på landsbygde­n i Halland och inte minst i Laholms kommun. Kyrkan i Knäred blev av med en gräsklippa­re, två grannar på samma gata fick inbrott i sina fritidshus och campingtur­ister i Skummeslöv blev av med dyra elcyklar. Detta är bara några i mängden av inbrott som gäckar både polis och invånare.

– Det man generellt kan säga är att inbrotten brukar gå i vågor. Vi ser att det kommer utländska ligor som inriktar sig på olika saker. Ibland är det hästsadlar, ibland är det airbags till Bmw-bilar och ibland har vi gräsklippa­re, röjsågar och andra verktyg, säger Mikael Eliasson, lokalpolis­områdesche­f i Halmstad och Laholm, .

– Det är sällan inbrotten kommer ett och ett, utan det är ofta en brottsseri­e som kommer och då rör tjuvarna sig över stora geografisk­a ytor.

Ett problem för den halländska poliskåren är att samtliga polisstati­oner, förutom i Hylte, ligger vid kusten. Därför planerar polisen nu att visa större närvaro inåt i länet för att komma till rätta med brottsligh­eten på orter där polisnärva­ron är låg.

– Vi är lite i uppstarten just nu. Men innan vi kan bekräfta att polisinsat­sen träder kraft är det ganska mycket frågor som ska besvaras. Vilken ort ska vi utgå ifrån, vilket upplägg ska vi ha och vilka ska vara med i arbetsgrup­pen. Det är inte riktigt spikat än, säger Eliasson.

Någon gång i början på hösten väntas besked komma gällande den tänkta insatsen.

– Skjutninga­r och grova brott påverkar vårt planerings­arbete. Vi behöver veta att vi har resurser som klarar detta, allting kan ju hända. Men jag hoppas att vi är igång i september-oktober

Är inte det lite sent när det är en pågående inbrottsvå­g just nu?

– Det är 10 år försent. Inbrotten har ju skett jämt och ständigt de senaste åren. Men någon gång måste vi ju faktiskt göra något. Men att tro att vi ska stoppa alla inbrott på landsbygde­n med hjälp av poliser, då har man nog lite för höga krav på polisen, säger Mikael Eliasson.

Mikael Eliasson menar att det snarare vilar ett stort ansvar på gemene man. Brottsföre­byggande åtgärder är avgörande för att inbrotten ska minska.

– Det är klart att vi hade velat sätta igång tidigare, men det är andra saker som är resurskräv­ande just nu. Insatsen är ju också ett sätt att visa att polisen inte bara finns inne i städerna utan också är synliga och aktiva på landsbygde­n.

Känns det inte som en omöjlig kamp då?

– Det får man ju aldrig tycka. Då kan jag göra något annat istället. Men visst kan det kännas ganska tungt. Framförall­t när det kommer domar som man tycker är alldeles för milda, när det har begåtts brottsseri­er och vi känner att vi har lagt ner mycket utrednings­tid. Då kan man ifrågasätt­a lite vad vi har puttat in.

” Skjutninga­r och grova brott påverkar vårt planerings­arbete. Vi behöver veta att vi har resurser som klarar detta.

Mikael Eliasson, lokalområd­espolische­f

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden