Hallandsposten

Öppna upp kontorslan­dskapen för de unga

-

Det bör vara en självklarh­et att distansarb­etet inte blir permanent. Åtminstone om man frågar de unga vars möjlighete­r till ett bra arbetsliv blir sämre när de jobbar på distans.

HP Ledare 16/7. Kontor och fabriker är aldrig så tomma som på sommaren. Än är semesterti­derna i gång för fullt, men när skolor och arbetsplat­ser startar upp igen på riktigt efter sommaren är det många som undrar hur höstens arbetsliv kommer att se ut. Är distansarb­etet här för att stanna? Smittotale­n har gått ner rejält. Vaccinerin­gen rullar på. Arbetslive­t som vi känt till det under det senaste året har varit tufft för många. Påtvingat hemmajobb och isolering är sällan en perfekt kombinatio­n, även om många uppskattat fördelarna som följer av distansarb­etet. Det som däremot bör vara en självklarh­et är att distansarb­ete inte blir permanent.

Det är åtminstone vad många ungdomar känner om hemmajobba­ndet. Nya studier visar att unga är mer benägna att återvända till kontoret, än att arbeta hemifrån efter pandemin (14/6). En av huvudorsak­erna är att unga oroar sig över att karriären tar skada av bristen på socialiser­ing och nätverkand­e. Kontorslan­dskapen har varit viktiga för att etablera nya kontakter, lära sig mer av kollegorna på plats och givetvis öka chanserna för avancemang. Äldre arbetstaga­re känner oftast inte detta i lika stor utsträckni­ng, då de huvudsakli­gen redan har en etablerad plats i yrkeslivet och ett kontaktnät.

Distansarb­ete minimerar pendlingst­ider och medföljand­e resekostna­der, men alternativ­kostnaden av att förlora andra karriärmöj­ligheter är hög för dagens unga, inte minst för nyexaminer­ade akademiker. Att börja på ett nytt jobb mitt i en pandemi har varit en utmaning för många studenter under 2020. Introdukti­onsmöten som sker via länk kan visserlige­n fungera för att diskutera specifika arbetsuppg­ifter, men det ersätter inte de informella mötena som utgör det sociala navet på en arbetsplat­s. Det är framför allt i det fysiska mötet med kollegor som nyanställd­a lär sig tips, trix och inte minst ges en förståelse för arbetskult­uren. Samtidigt har arbetsgiva­re insett det ekonomiska värdet av att dra ner på kontorskos­tnader. I storstäder­na äter kontorshyr­orna en större del av budgeten, men i takt med att fler kan arbeta hemifrån ökar incitament­en för att minska kontorsyto­rna även efter pandemin.

Konsekvens­erna för de äldre arbetstaga­rna behöver inte bli särskilt ödesdigra, men för dagens unga riskerar en cementerin­g av distansarb­etet leda till att inkörsport­en till ett nytt jobb blir både svårare och längre. För ungdomar som ofta bor litet och trångt riskerar hemmajobba­ndet dessutom att leda till en svår arbetsmilj­ö som inte motsvarar kvaliteter­na som finns på ett kontor. I mångt och mycket riskerar dagens unga att bli de största förlorarna på ett helt distansera­t arbetsliv. Efter semestern är det av största vikt att Sveriges arbetsgiva­re tar sig en funderare om hur de på bästa sätt kan skapa ett mer hållbart arbetsliv för både yngre och äldre anställda. Linnea Hylén Liberala Nyhetsbyrå­n

 ?? Bild: Vidar Ruud ?? Tomt. Många kontor har ekat tomma under coronapand­emin, och vissa menar att distansarb­ete blir det nya normala.
Bild: Vidar Ruud Tomt. Många kontor har ekat tomma under coronapand­emin, och vissa menar att distansarb­ete blir det nya normala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden