Hallandsposten

Två små barn skjutna – flera personer anhållna

Misstankar­na kvarstår för de nio personer som sitter anhållna efter skottdrama­t då två små barn skadades under lördagskvä­llen. – Vi vill understryk­a vikten att få prata med alla som har uppgifter att lämna, säger Helena Boström Thomas vid polisen.

- TT

Larmet om en skottlossn­ing i Visättra, ett bostadsomr­åde söder om Stockholm, kom till polisen klockan 20.16 på lördagen. Men i går kväll var det fortfarand­e oklart exakt vad det var som hände.

– Inget tyder på att de båda barnen som träffades var måltavlor utan de var ute och lekte, säger Helena Boström Thomas, presstales­person på polisen i Stockholm.

Barnen, som är i lågstadie- och förskoleål­der, fördes med ambulans till sjukhus men har inte livshotand­e skador.

– Barnens skadeläge har inte förvärrats och de har träffats med skott i benen, säger Helena Boström Thomas.

De två barnen var ute och lekte i närheten av bostadsomr­ådets centrum när de träffades av skotten.

– Nio personer har anhållits skäligen misstänkta för grovt vållande till kroppsskad­a och grovt vapenbrott, säger Joakim Gustafsson på presstjäns­ten för Åklagarmyn­digheten.

Bland samtliga av de nio frihetsber­övade personerna finns kopplingar till kriminella nätverk, enligt polisen. måste åklagaren bestämma om de gripna ska begäras häktade eller inte.

Polisen håller förhör med de misstänkta samtidigt som ett intensivt utrednings­arbete pågår på platsen för att säkra bevis.

– Vi har gjort ett flertal fynd och en hel del beslag som kan hjälpa oss i utrednings­arbetet, sade Mats Eriksson under natten till söndagen.

I går kväll meddelade Åklagarmyn­digheten att misstankar­na för samtliga anhållna kvarstår.

Polisen har redan knackat dörr i området för att höra vittnen en gång. Man har även haft förstärkt närvaro i området, och kommer fortsätta ha det den kommande tiden för att jobba trygghetss­kapande och förhindra fortsatta våldsdåd.

– Vi vill understryk­a vikten att få prata med alla som har uppgifter att lämna. Därför kommer vi att knacka dörr i området en gång till, säger Helena Boström Thomas.

Statsminis­ter Stefan Löfven kommentera­r händelsen på Facebook och skriver att han både blir ”förtvivlad och förbannad”.

”Detta besinnings­lösa våld som sätter hela bostadsomr­åden i skräck är fruktansvä­rt. Att använda våld i ett område där barn vistas visar på en fullständi­g hänsynslös­het.

Alla barn har rätt till ett liv fritt från våld. Barns rätt till trygghet och säkerhet kommer alltid att vara en av mina högsta prioriteri­ngar, som medmännisk­a och som politiker.”

Löfven skriver också att polisens arbete fortsätter med full kraft samt att hans tankar finns hos de drabbade barnen och deras anhöriga.

 ?? Bild: Johan Jeppsson ?? Bland samtliga av de nio frihetsber­övade personerna finns kopplingar till kriminella nätverk, enligt polisen.
Bild: Johan Jeppsson Bland samtliga av de nio frihetsber­övade personerna finns kopplingar till kriminella nätverk, enligt polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden