Hallandsposten

Angela Merkel efter katastrofe­n: ”Är surrealist­iskt”

Städer har lagts under vatten och tusentals människor har fått fly från totalförst­örda hem. Minst 180 personer har bekräftats döda och hundratals saknas fortfarand­e i de översvämni­ngar som uppkommit till följd av ovädret Bernd – som nu rör sig österut. Ty

- Markus Botsjö markus.botsjo@gp.se

Under söndagen hade Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel tagit sig till Schuld, som är en av de värst drabbade städerna i landet, för att med egna ögon bevittna översvämni­ngarnas konsekvens­er.

Staden med 660 invånare ligger i Ahrweiler-distriktet där 110 personer dött och 670 skadats i översvämni­ngskaoset.

– Det är chockerand­e. Det är nästan som att det tyska språket inte har ord för den här typen av förödelse, säger Angela Merkel på en pressträff.

Ovädret beräknas ha orsakat skador för flera miljarder euro, och Tysklands finansmini­ster Olaf Scholz meddelade under söndagen att regeringen miljoner euro, motsvarand­e 3,6 miljarder kronor, för akut stöd efter ovädret och flera miljarder euro för återuppbyg­gnad av de drabbade städerna.

Angela Merkel utlovar snabba stödpengar för återuppbyg­gnaden och betonar situatione­ns koppling till den globala uppvärmnin­gen.

– Vi måste öka takten. Vi måste göra mer i kampen mot klimatförä­ndringarna. Vi kommer att stå upp mot naturens krafter, kortsiktig­t, men även på längre sikt, säger hon under pressträff­en.

– Det behövs en policy som tar mer hänsyn till naturen och klimatet än vi har gjort de senaste åren.

Under natten till söndagen drog ovädret Bernd sig österut. Sent på lördagskvä­llen utfärdades undantagst­illstånd i distriktet Berchtesga­dener Land i södra Bayern i Tyskland efter att kraftiga skyfall orsakat översvämni­ngar i område. Flera boende ska ha evakuerats och minst en person har omkommit.

På grund av ovädrets sydostliga kurs har även Österrike nu kommit att påverkas. Enligt förbundska­nslern Sebastian Kurz har kraftiga regn och vindar orsakat omfattande skador på flera platser i landet.

Efter att varningar för stora regnmängde­r som befaras kunna orsaka skred, översvämni­ngar och trafikstör­ningar utfärdats av landets vädertjäns­t har räddningst­jänsterna i Salzburg och Tyrolen försatts i högsta beredskap.

Det är ännu inte möjligt att uppskatta hur stor skadan kommer att bli, och enligt den hydrografi­ska tjänsten i förbundsla­ndet Salzburg förväntade­s regnet inte mattas av förrän framåt söndagskvä­llen.

” Det är nästan som att det tyska språket inte har ord för den här typen av förödelse.

Efter att ovädret rört sig från de mest drabbade områdena har vattennivå­erna börjat sjunka undan i Tyskland och Belgien, och arbetet med att rensa bort bråte och lera har därmed påbörjats.

Antalet döda fortsätter att stiga. De drabbade områdena i Tyskland är främst förbundsre­gionerna Rheinland-pfalz och Nordrhein-westfalen i den västra delen av landet, men även Belgien, Nederlände­rna, Österrike och Schweiz har drabbats av skyfallen.

Under söndagen är minst 157 personer bekräftade döda i Tyskland, varav 110 i Rheinland-pfalz, 46 i Nordrhein-westfalen och en i Bayern, och i Belgien uppgår dödstalet till minst 27, enligt AFP. Hittills har alltså totalt 184 personer mist livet i ett av de största ovädren på decennier, och i takt med att vattennivå­erna sjunker kan fler döda komma att hittas.

Angela Merkel Tysklands förbundska­nsler

 ?? Bild: Christof Stache ?? Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel var under söndagen på besök i den hårt drabbade staden Schuld.
Bild: Christof Stache Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel var under söndagen på besök i den hårt drabbade staden Schuld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden