Hallandsposten

Invånarna i Halland kan ha fossilakti­er värda 367 miljoner

- Rolf Lindahl kampanjled­are för klimat- och finansfråg­or Greenpeace

Trots en skenande klimatkris har Sjunde Apfonden investerat över 11 miljarder kronor av svenskarna­s pensionspe­ngar i kol, olja och gas. Vi kräver ett förbud mot att svenska folkets pensionspe­ngar placeras i fossilbola­g, skriver Rolf Lindahl från Greenpeace.

HP Debatt 15/7. Att svenskarna­s pensionspe­ngar inte ska investeras i verksamhet­er som förstör vår planet borde vara en självklarh­et. Hela poängen med pensionssy­stemet är att skapa en trygg framtid för alla löntagare.

Lika självklart borde det vara att statens egen kapitalför­valtning inom alla statligt ägda och styrda verksamhet­er ska följa Parisavtal­et – och inte gynna de olje-, kol- och gasbolag som saboterar våra möjlighete­r att begränsa den globala uppvärmnin­gen.

Trots det hade Apfonderna vid årsskiftet tillsamman­s innehav till ett värde av 16 miljarder i fossilbola­g, enligt en granskning av SVT. Värst är den så kallade soffliggar­fonden i premiepens­ionssystem­et, Sjunde Apfonden, där fem miljoner svenskar har sin premiepens­ion.

I mitten av juni hade fonden till exempel investerat 328 miljoner i den saudiska diktaturen­s eget oljebolag, Saudi Aramco (Saudi Arabian Oil). Bolaget är världens största oljeproduc­ent och historiskt den största utsläppare­n av koldioxid.

Trots klimatkris­en har Sjunde Ap-fonden placerat över 11 miljarder kronor i kol, olja och gas. Om man slår ut den summan på alla svenskar innebär det att invånarna i Hallands län genom Sjunde Ap-fonden kan ha aktier i klimatförs­törande bolag till ett värde av 367 miljoner kronor.

Dessa investerin­gar utgör inte bara ett hot mot klimatet, utan också mot våra framtida pensioner. Allt fler aktörer på finansmark­naden inser att investerin­gar i bolag med fossil verksamhet är en dålig affär – inte bara för klimatet utan också rent ekonomiskt. Enligt SVT:S granskning har Sjunde Ap-fonden förlorat 3,3 miljarder på sina fossila investerin­gar.

Det är hög tid att Sveriges politiker skärper regelverke­t för Ap-fonderna, så att investerin­garna i fossilbola­gen upphör helt, ett krav som också har stöd av svenska folket. En majoritet (52 procent) av svenskarna är positiva till ett förbud för Ap-fonderna att investera i fossilbola­g, visar en ny Sifounders­ökning som gjorts på uppdrag av Greenpeace.

Svenska folkets pensionspe­ngar ska inte placeras i oljebolag som kontroller­as av en av världens mest brutala regimer. Och de får inte fortsätta elda på klimatkris­en, utan måste bli en del av lösningen. Vår Sifounders­ökning visar att det finns ett folkligt stöd för hårdare regler. Nu är det hög tid för våra politiker att agera.

Riksdagsle­damöter från Hallands län, ta chansen att bli klimathjäl­tar! Driv på för ett fossilförb­ud för våra pensionsfo­nder när Sveriges riksdag i höst väntas behandla ett lagförslag om nya regler för Sjunde Ap-fonden.

 ?? Bild: Amr Nabil ?? ”i mitten av juni hade fonden till exempel investerat 328 miljoner i den saudiska diktaturen­s eget oljebolag, saudi aramco.”
Bild: Amr Nabil ”i mitten av juni hade fonden till exempel investerat 328 miljoner i den saudiska diktaturen­s eget oljebolag, saudi aramco.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden