Hallandsposten

Sia satsar 270 miljoner på ny glassfabri­k efter rekordår

Slöinge: Glassföret­agets vd är mån om att hålla produktion­en inom landet och planerna för fabriken i Slöinge är stora. Det blir 15–20 nya jobb och ett bygge för hundratals miljoner kronor som beräknas hålla på i åtminstone tre år.

- Erik Tjus

” Vi har slagit i taket. Just nu säljer vi allting vi producerar och jobbar i fyrskift, både helger och nätter.

Stefan Karlsson, vd på Sia glass

Det går bra för Sia glass. Förra året gjorde det Slöingebas­erade företaget ett rekordår, med 14 miljoner sålda glassbåtar.

– Vi har slagit i taket. Just nu säljer vi allting vi producerar och jobbar i fyrskift, både helger och nätter, säger vd:n Stefan Karlsson.

Pandemin har haft en enorm effekt på glassförsä­ljningen i hela landet och i framgångar­nas kölvatten planerar Sia en stor expansion. Fabriken i Slöinge ska växa med cirka 3 000 kvadratmet­er.

– Vi måste bygga ut för att kunna fortsätta växa. Dels handlar det om att utöka kapacitete­n men också att det ska bli bättre för medarbetar­na. Det är inte populärt att gå in i ett fyrskift och vi har kört det längre än vad det var tänkt, säger Stefan Carlsson

Tanken är att helgskifte­na ska försvinna och att personalst­yrkan över tid ska utökas med 15–20 nya personer. Bygget börjar till hösten och har kommit så långt i planeringe­n att Stefan Karlsson numera har ett hum om vad det kommer kosta.

– Vi kommer investera 270 miljoner i den nya fabriken. Det är ett projekt i två delar. Den första väntas stå klar i augusti 2023 och den andra samma månad året därpå, säger han.

För vd:n är det av stor betydelse att produktion­en äger rum i Slöinge. Vartannat år gör Sifo en undersökni­ng på beställnin­g av företaget där lite mer än 1 000 svenskar får säga vad de tycker om glassprodu­ktion. Ungefär 2 av 3 tillfrågad­e säger att de tycker det är viktigt att glassen tillverkas på hemmaplan.

– Vi producerar några produkter i Ängelholm på Ängelholms glass, annars är samtliga produkter producerad­e i Slöinge. Kokosgrädd­en i veganglass­en är från Asien men vi jobbar på att lösa även den saken, säger Stefan Carlsson.

Han tycker det är märkligt att konkurrent­erna, Triumf glass och

GB glace, kallar sin glass svenskprod­ucerad samtidigt som de importerar en massa glasspinna­r från övriga Europa.

– Vi tycker inte att de är riktigt ärliga i sin marknadsfö­ring. Jag tror det är viktigt för konsumente­rna att glassen är tillverkad i Sverige, både vad gäller att skapa arbetstill­fällen och när det kommer till klimatet, säger han.

 ?? Bild: Edith Camilla Svensson ?? Vd:n Stefan Carlsson provar en av de nya smakerna Sia tagit fram. Han säger att han aldrig blir trött på glass.
Bild: Edith Camilla Svensson Vd:n Stefan Carlsson provar en av de nya smakerna Sia tagit fram. Han säger att han aldrig blir trött på glass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden