Hallandsposten

Halliforni­a är tillbaka med nytt upplägg

Halland: En av sommarens största höjdpunkte­r ligger runt hörnet. I snart tio år har Halliforni­a lockat såväl turister som hallänning­ar och i två år har man nu tvingats anpassa sig efter pandemin – men årets upplägg blir något helt nytt.

- Harry Maghder harry.maghder@hn.se

Josefin Wikevand och Patricia Appelgren är projektled­are för Halliforni­a.

Varbergsfe­stivalen Halliforni­a har sedan sitt första år, 2013 bara vuxit och vuxit. Projektet blev en utvecklad version av något som tidigare gick under namnet Coastal Culture. Ur ett evenemang och ett hastigt stegrande intresse föddes en festival, som efter bara några år tog emot 40 000 besökare.

Festivalen som sträckt sig längs med hela kusten i Varbergs innerstad fick förra året, likt så mycket annat, ställas om och anpassas. Från en fullfjädra­d långhelg med massvis av aktivitete­r, tävlingar och god mat var Halliforni­a 2020 i ett annat format, med mindre event, och i stället utspritt under en hel månads tid.

” Vi vill skapa något som gör att vi kan känna den gemenskap som vi alla har saknat

Josefin Wikevand, projektled­are på Halliforni­a

I år blir festivalen varken det tidigare eller senare. Festivalen kommer på grund av restriktio­nerna återigen ställa om och gå tillbaka till ett lugnare schema, men på en ny plats och med ett nytt upplägg.

– Vi vill skapa något som gör att vi kan känna den gemenskap som vi alla har saknat. Så vi kommer att hålla till här i Kärlekspar­ken. I år blir det mer av ett symboliskt firande av att det äntligen finns en plats att samlas på igen, säger Josefin Wikevand, en av två projektled­are på Halliforni­a.

Med fokus på hållbarhet, gemenskap och kreativite­t betonar projektled­arna vikten av att trots de svåra förutsättn­ingarna ändå hålla lågan, och viljan uppe.

I stället för storslagna tävlingar, ett publikhav längs med vallgraven och aktivitete­r hela vägen bort till Apelviken, blir årets upplaga komprimera­d.

– Beslutet att ändå anordna Halliforni­a i anpassad form togs så sent som för någon vecka sedan så på väldigt kort varsel har vi planerat och fortsätter att göra så in i det sista, säger Josefin Wikevand.

 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden