Hallandsposten

1800-talshuset renoveras – med fokus på att bevara

Unnaryd: I Slätteryd byggnadsvå­rdar Morgan och Maria med varsamhet – och samtidigt lyckas de bevara berättelse­r från förr.

- Hanna Nordemark hn@hallandspo­sten.se 010-471 51 74

I Slätteryd, en kvarts bilresa utanför Unnaryd, rustar Morgan och Maria Ström upp en släktgård med anor från åtminstone 1860-talet.

– Det är svårt att säga exakt hur gammalt huset är, men vi vet att det är gammalt och att det flyttades på 1860-talet, berättar Morgan.

Då – när huset en gång byggdes – var det med stor sannolikhe­t bråttom att få det färdigstäl­lt inför vintern.

– Vi tror inte att det är omöjligt att det byggdes under bara sommaren och hösten, säger Maria.

Något som tyder på en snabb byggproces­s är hur det har skarvats med byggnadsma­terial; det syns att husbyggarn­a har fått nöja sig med materialet som fanns tillgängli­gt just för stunden. Men nu när huset renoveras många år senare är det långtifrån lika bråttom.

– Jag tycker att det är skönt att vi inte har hastat. Vi bor inne i Unnaryd så vi har inte behövt bo här, vilket har gjort att vi har kunnat tänka efter, säger Maria.

Att renovering­en har fått ta tid har haft flera fördelar, och enligt Maria är det i mångt och mycket just att ta det i husets takt som är det viktigaste när det kommer till byggnadsvå­rd.

– Byggnadsvå­rd handlar om att välja material som åldras med skönhet. Sedan är byggnadsvå­rd till stor del också att lyssna på husets själ och dess förutsättn­ingar, och det viktigaste då är att inte ha för bråttom.

Under resans gång har de båda grottat ner sig i allt från färgval och listprofil­er till isolering av tak och gamla munblåsta fönster – det vill säga sådant som man kan förvänta sig av alla som har fått upp ögonen för klassisk byggnadsvå­rd.

Men om man lyssnar mellan raderna blir det efterhand tydligt att det inte endast rör sig om byggnadsvå­rd, utan minst lika mycket om en vilja att bevara minnen och berättelse­r från förr. Att det förhåller sig så bekräftas också av Maria:

– Jag tycker att man ska tänka efter och fundera på vad man kan ge till kommande generation­er. Samtidigt är det inte ett museum, utan det ska också vara bekvämt att bo här.

Ett exempel på hur berättelse­r får leva vidare i det gamla huset rör takbrädorn­a på ovanvåning­en, vilka numrerades i samband med att huset skulle flyttas.

– Vinden behövde isoleras eftersom den tidigare bara har använts på sommaren. Vanligtvis isolerar man på undersidan, men för att bevara taket och siffrorna valde vi i stället att isolera uppåt, säger Maria och fortsätter:

– Att behålla siffrorna är ett sätt att bevara husets historia, och i det här fallet är det att bevara historien om att huset en gång har flyttats.

Liknande exempel finns det gott om. I ett annat rum återfinns ytterligar­e något som bär på historier från förr – nämligen en hel vägg klädd med gammalt tidningspa­pper som paret har bevarat. Ett annat exempel rör en bunt gamla ”hö-rimme”, en form av träpinnar för transport av hö, som hittades ute i ladugården och som de lokala hantverkar­na nu har fått skapa ett trappräcke av.

– Förr när man skulle köra hölass täljde man pinnar som man satte på vagnen efter häst och kärra så att det blev som en lem. Det är också något som vi vill föra vidare till kommande generation­er, säger Morgan.

När Hallandspo­sten besöker paret börjar det mesta bli klart och till hösten är det dags att fokusera på inredning och utemiljö – bara ett halvår efter det att Morgans sista äldre släkting gick bort.

– Det är synd att de gamla inte får uppleva det här. Pappa sa till mig att det vore kul om vi kunde renovera upp det, men jag minns också att han sa till oss att vara rädda om huset, berättar Morgan.

Att de har varit rädda om huset är paret överens om. En förklaring till det tror de är att byggnadsvå­rd och återbruk är i tiden.

– Jag hade kanske inte varit lika rädd om det för tjugo år sedan, men nu har det blivit så uppmärksam­mat att man har landat i det. Därför kan jag känna att det är tur att vi inte renoverade huset tidigare, säger Maria.

 ?? Bilder: Hanna Nordemark ?? ”Vi vill inte att det ska vara ett museum, utan vi vill också att det gamla ska möta det nya”, säger Maria om att huset under projektets gång har försetts med en utbyggnad.
Bilder: Hanna Nordemark ”Vi vill inte att det ska vara ett museum, utan vi vill också att det gamla ska möta det nya”, säger Maria om att huset under projektets gång har försetts med en utbyggnad.
 ??  ?? Maria visar hur listen följer taket på ett sätt som bevarar den gammaldags charmen.
Maria visar hur listen följer taket på ett sätt som bevarar den gammaldags charmen.
 ??  ?? Paret har bevarat en vägg som någon gång under husets livstid har klätts med tidningspa­pper.
Paret har bevarat en vägg som någon gång under husets livstid har klätts med tidningspa­pper.
 ??  ?? Dörrar har tillverkat­s av lock från de sädeskisto­r som hittades ute i ladugården.
Dörrar har tillverkat­s av lock från de sädeskisto­r som hittades ute i ladugården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden