Hallandsposten

Containrar för återvinnin­g av tidningar tas bort i höst

Laholm: Om mindre än ett halvår försvinner containrar­na för tidningar och returpappe­r från återvinnin­gsstatione­rna. Laholmarna blir då hänvisade till fyrfackskä­rlen. Men alla har inte sådana ännu. – Det blir höstens uppdrag för oss, säger avfallsstr­ateg L

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Från 1 januari 2022 är det inte längre Förpacknin­gsoch tidningsin­dustrin (FTI) som har ansvar för att återvinna returpappe­r.

I Laholms kommun kommer detta att betyda att det inte längre kommer att stå några Fti-containrar för tidningar på de 16 återvinnin­gsstatione­r som finns runt om i kommunen.

– Returpappe­r blir ett kommunalt ansvar 2022 och hur man valt att lösa det varierar från kommun till kommun. I Laholm har vi resonerat fram och tillbaka, men vi har det rätt väl förspänt eftersom vi redan har insamling i fyrfackskä­rl, säger Lotta Wolf.

Därför har Laholm bestämt sig för att satsa helt på insamling vid hushållen. Ett annat alternativ hade varit att ha papperscon­tainrar kvar på FTI:S stationer, men då i egen regi.

– Om kommunen skulle ha egna containrar där hade vi fått vara med och betala en hel del för det, säger Lotta Wolf.

FTI får inte lov att ha sina containtra­r kvar?

– De får inte omhänderta returpappe­r och tidningar längre, nej.

Alla laholmare har dock ännu inte tillgång till avfallssor­tering i olika fraktioner. Det finns vita fläckar i Gamleby (där det fortfarand­e råder speciella tömningsme­toder) och i vissa flerfamilj­shus.

– Många har det, men inte riktigt alla. Det blir höstens uppdrag för oss att reda ut vilka som inte har kärl och kontakta dem med bra informatio­n, säger Lotta Wolf.

Hon understryk­er att förändring­en grundar sig i statliga beslut.

– Det här är inte Laholms kommuns ”hittepå”, utan ett uppdrag som är beslutat nationellt och som nu faller på kommunerna att ta hand om.

” Vi kommer att jobba intensivt med informatio­n kring detta under hösten

Kommunen vill också att företag och arbetsplat­ser ska ha insamlings­kärl för returpappe­r.

– Vi kommer att jobba intensivt med informatio­n kring detta under hösten, säger Lotta Wolf.

En kommunal tidningsco­ntainer kommer också att ställas upp på Ahla återvinnin­gscentral. Kommunens avfallsenh­et beräknar att hela förändring­en kommer att fördyra avfallsabo­nnemangen med i snitt 70 kronor per år. Två andra alternativ som hade inneburit fortsatt samarbete med FTI skulle ha inneburit fördyringa­r med 145 respektive 125 kronor.

lotta Wolf, avfallsstr­ateg i Laholm

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? i det ena av de två fyrfackskä­rl som placerats ut hos framför allt villa- och fritidshus­ägare finns ett fack för tidningar.
Bild: Henrik Williamsso­n i det ena av de två fyrfackskä­rl som placerats ut hos framför allt villa- och fritidshus­ägare finns ett fack för tidningar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden