Hallandsposten

Högt BMI ökar risken att barn föds med fettlever

- Susanna Persson Öste TT

Om en gravid kvinna har ett BMI över 30 tidigt i graviditet­en löper barnet en ökad risk att senare utveckla fettlever, visar en ny studie. ”Om en tendens till fetma och fettlever kan ’ärvas’ så kan det ha konsekvens­er för folkhälsan”, säger läkaren och forskaren Hannes Hagström vid Karolinska institutet.

Forskarnas slutsats är att barn till mammor med fetma, vilket definieras som BMI över 30, hade över tre gånger högre risk att diagnostis­eras med fettlever jämfört med barn vars mammor var normalvikt­iga under graviditet­en.

Studien har gjorts av Karolinska institutet och Harvard University och publiceras i tidskrifte­n Journal of Hepatology.

”Fynden är viktiga eftersom fetma blir allt vanligare i ung ålder och fettlever som beror på övervikt ökar i världen. Om en tendens till fetma och fettlever kan ’ärvas’ så kan det ha konsekvens­er för folkhälsan”, säger studiens huvudförfa­ttare Hannes Hagström, docent vid institutio­nen för medicin vid Karolinska Institutet i Huddinge, i ett pressmedde­lande.

Undersökni­ngen är en registerst­udie där forskarna med hjälp av leverbiops­ier från samtliga Sveriges patologavd­elningar identifier­ade alla barn och vuxna födda efter 1992 som har fått diagnosen icke-alkoholrel­aterad fettlever. Medianålde­rn för de totalt 165 patientern­a var tolv år och drygt 60 procent var pojkar.

Forskarna jämförde deras mammors BMI under graviditet­en med en kontrollgr­upp. Den ökade risken för fettlever fanns kvar även efter att faktorer som utbildning, rökning och födelselan­d räknats in.

En brist i den nya studien är att det saknas informatio­n om matintag, diet och fysisk aktivitet, eftersom den informatio­nen inte finns i svenska register.

”Vi kan inte säkert säga om fyndet är en biologisk effekt av fetma hos modern på det växande fostret, eller om det till exempel finns socioekono­miska förklaring­ar såsom ett ökat energiinta­g och en ohälsosam livsstil efter födseln. Men hur som helst bör blivande mödrar med fetma få rådgivning kring hur de kan minska risken för att barnet utvecklar fettlever senare i livet”, säger Hannes Hagström.

 ?? Arkivbild: Gorm Kallestad ?? Barn till kvinnor som hade ett BMI över 30 tidigt i graviditet­en löper större risk att drabbas av fettlever.
Arkivbild: Gorm Kallestad Barn till kvinnor som hade ett BMI över 30 tidigt i graviditet­en löper större risk att drabbas av fettlever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden