Hallandsposten

Sekretess inte ett hinder i kampen mot gängen

- Jonas Grönvik TT

Sekretesse­n mellan socialtjän­st och polis har länge beskrivits som ett hinder i kampen mot nyrekryter­ingen av unga till kriminella nätverk. Nu har regeringen kommit fram till att någon lagändring egentligen inte behövs.

Poliser och socialsekr­eterare i utsatta områden har länge vädjat om en uppluckrin­g av sekretessl­agstiftnin­gen, för att göra det lättare att samverka och dela informatio­n om barn och unga som riskerar att dras in i gängkrimin­alitet och en kriminell livsstil.

Myndighete­rnas seghet att dela informatio­n med varandra är känd och utnyttjas av de kriminella nätverken, som satt unga i frontlinje­n för öppen droghandel och grova våldsbrott.

– Det får inte vara så att vi vet saker och ting som inte används för att hindra unga människor att dras in i gängkrimin­alitet, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg till TT.

Nu har det visat sig att det trots allt varit fritt fram för myndighete­rna att dela informatio­n med varandra.sedan 2013 finns en regel som säger att socialtjän­sten i en kommun i vissa fall får bryta sekretesse­n och lämna uppgifter vidare till polisen om unga under 21 år, för att förhindra brott.

2019 gav regeringen ett uppdrag till Brottsföre­byggande rådet (Brå) att utreda hur den regeln används och om kunskap om den finns. Utredninge­n blev klar i slutet av februari i år.

– De kom fram till, ihop med Polismyndi­gheten och Socialstyr­elsen, att man inte behöver några nya regler när det gäller barn och unga som riskerar att dras in i kriminalit­et. Det finns möjlighete­r i lagstiftni­ngen att dela informatio­n, säger Mikael Damberg.

Så det finns inga problem i dag som hindrar socialsekr­eterare och polis att dela informatio­n när det gäller unga brottsling­ar?

– Nej, det är vad myndighete­rna har kommit fram till när man har gått igenom den här frågan.

Rapporten är bland annat baserad på en enkätunder­sökning riktad till poliser och enhetschef­er vid socialtjän­ster involverad­e i brottsföre­byggande samverkan. 62 procent av de tillfrågad­e poliserna och 47 procent av enhetschef­erna inom socialtjän­sten uppger att de har upplevt sekretess som ett problem det senaste året.

Rapporten slår fast att kunskapsbr­ist, osäkerhet och olika tolkningar kring befintlig lagstiftni­ng ofta ställer till det. Slutsatsen är att avsaknaden av vägledning för hur lagen ska tillämpas ligger bakom den frustratio­n som många poliser och socialsekr­eterare ger uttryck för.

Dessutom saknas vägledande praxis, eftersom informatio­nen ofta behövs för att lösa en akut situation och därför inte prövas rättsligt. I många fall leder osäkerhete­n till att viktig informatio­n inte delas alls, för att man ”tar det säkra före det osäkra”, konstatera­r rapporten.

Brå har rekommende­rat berörda myndighete­r, som Socialstyr­elsen, Skolverket, Polismyndi­gheten och Statens institutio­nsstyrelse, att ta fram tydligare riktlinjer för hur de sekretessb­rytande bestämmels­erna ska tolkas i det vardagliga arbetet.

– Nu gör de ett gemensamt jobb för att informera inte minst kommunerna, men också polisen, om hur man kan jobba och dela informatio­n med varandra, säger Mikael Damberg.

Norra Botkyrka söder om Stockholm är utpekat av polisen som ett särskilt utsatt område. Här har polisen fått extra resurser för att öka takten mot den organisera­de brottsligh­eten.

– När vi blir mer offensiva rapportera­r vi oro för flera unga. Då växer högen hos andra myndighete­r. Därför är det viktigt att vi håller samma takt, säger Martin Lazar, kommunpoli­s med ansvar för det brottsföre­byggande arbetet i Botkyrka.

För att inte arbeta i stuprör har Botkyrka kommun och Botkyrkapo­lisen startat ett ”våldspreve­ntivt center”, där polisen och socialtjän­sten flyttat in under ett och samma tak. Syftet är att dela lägesbilde­r och samla resurser mot unga som står på branten.

– Vi är i dag trygga med hur vi utbyter informatio­n i Botkyrka. Det som tog alldeles för lång tid förr går snabbare i dag, säger Lazar.

Men kriminella nätverk rör sig över kommungrän­ser.

–Problemet kvarstår i andra kommuner. Min uppfattnin­g är att sekretesse­n ibland används för att bromsa takten för att mäkta med. Även om viljan finns där, saknas resurser att lyfta på alla stenar.

Glappet handlar också om straff och konsekvens­er, anser han.

– Socialtjän­sten måste ofta tömma hela verktygslå­dan av frivilliga åtgärder innan man tar till tvång. Under tiden fortsätter barnet att begå brott och etablerar sig i ett kriminellt nätverk.

– Har man föräldrar som själva tar avstånd till myndighete­r, då finns heller inget hopp i motiverand­e samtal.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? ”När vi blir mer offensiva rapportera­r vi oro för flera unga. Då växer högen hos andra myndighete­r”, säger Martin Lazar, kommunpoli­s i Botkyrka söder om Stockholm.
Bild: Henrik Montgomery ”När vi blir mer offensiva rapportera­r vi oro för flera unga. Då växer högen hos andra myndighete­r”, säger Martin Lazar, kommunpoli­s i Botkyrka söder om Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden