Hallandsposten

Tyskland sluter upp efter enorma katastrofe­n

-

Vi möter dem överallt i områden som drabbats av de förödande översvämni­ngarna. De frivilliga. Täckta i lera från topp till tå sliter de i rasmassorn­a jämte drabbade invånare. På gatorna intill åker fortfarand­e ambulanser och militärfor­don. Den slutgiltig­a dödssiffra­n är inte fastställd och katastrofe­n på intet sätt över.

Motorsport­sentusiast­er känner förmodlige­n redan till Nürburgrin­g, den anrika racerbanan 80 kilometer från Bonn som de invigda rätt och slätt kallar för ”ringen”.

Men bilarna som nu befinner sig på Nürburgrin­g tävlar inte mot någon, utom möjligtvis klockan. Platsen har förvandlat­s till en central för räddningsi­nsatsen i västra Tyskland och fordon från Röda korset, brandkåren, militären, polisen samt Tysklands katastrof- och räddningsm­yndighet THW utgår härifrån.

Här tar man också emot förnödenhe­ter och strax utanför arenan står en lastbil med åtta ton kläder, leksaker, vatten och mat till djur och människor. Sakerna kommer från invånare i den lilla staden Bad Marienberg. – Första lasset innehöll 10 eller 12 ton, säger Matthias Eschenauer, en av Bad Marienberg-invånarna som hjälpt till med leveransen.

– Vi är alla människor. Vi måste hålla ihop.

Människor som evakuerats från sina förstörda byar bor också i anslutning till racingbana­n, liksom räddningsp­ersonal som är långt hemifrån. Hjälp har kommit från såväl andra delar av Tyskland som Frankrike och Luxemburg.

Racingbana­n Nürburgrin­g ligger i Ahrweiler, en av de cirka sex städer och regioner som drabbats hårt av översvämni­ngarna i förbundsla­ndet Rheinland-pfalz. Därtill har katastrofe­n slagit mot ytterligar­e 23 områden i Nordrhein-westfalen.

Ahrweiler är med minst 110 omkomna och 670 skadade hårt drabbat. Och siffrorna kommer med all sannolikhe­t att stiga. Många byar är eller har varit avskurna från omvärlden och katastrofe­ns totala omfattning går inte att slå fast än. Före- och efterbilde­r som public service-kanalen Deutsche Welle har publicerat visar hur svåra översvämni­ngarna varit.

– Den akuta fasen kanske är över om en vecka. Det är svårt att säga. Något sådant här har ju aldrig hänt tidigare.

Brandmanne­n Klaus Sieber står i en korsning i närheten av byn Altenahr, en dryg halvtimmas bilväg från Nürburgrin­g. Han är specialise­rad på skogsbränd­er och har jobbat när floden Elbe svämmade över, men säger som många andra: Det här är det värsta som hänt Tyskland sedan andra världskrig­et.

– Man kan ha all teknik i världen ... Det här tar ner en till jorden. Ta alla trasiga broar, det ser ut precis som i ett krig. Det visar hur liten man egentligen är, säger han.

Bakom Klaus står ett räddningsf­ordon med hundar redo att åka ner till Altenahr och leta efter människor i rasmassorn­a.

I byn går sorgen och chocken nästan att ta på. Överallt går människor

i gummistövl­ar med skyfflar i händerna, täckta av ett tunt lager lera från topp till tå. Rutorna på nedervånin­garna av de en gång så vackra husen, många med hundratals år på nacken, har krossats där vattenmass­orna drog fram. Synen är densamma i andra drabbade byar och småstäder. Kaos, förödelse – och människor som försöker

rädda det som räddas kan. Då och då

passerar ambulanser med tjutande sirener. Helikoptra­r som levererar vatten och förnödenhe­ter hovrar ovanför.

Men det är inte bara invånarna som kämpar. Gång efter annan återkommer samma utsaga: Jag bor inte här, utan har kommit för att hjälpa till.

Av de 2 000 räddningsa­rbetarna som stationera­ts vid racingbana­n Nürburgrin­g är 95 procent volontärer. Det berättar Marcus Fachinger, medieansva­rig hos räddningst­jänsten – men egentligen försäljnin­gschef vid ett byggföreta­g.

Totalt arbetar cirka 15 000 människor med insatsen och vem

som ska göra vad bestäms av en central ledningsgr­upp.

Att organisera en så omfattande hjälpinsat­s är en logistisk utmaning och den stora hjälpvilja­n har

stundtals gränsat till ett bekymmer, säger Marcus Fachinger. Byarna som

behöver hjälp ligger ofta avsides och vägarna riskerar att blockeras av välvilliga volontärer.

Brandmanne­n Klaus Sieber utanför Altenahr är inne på samma spår.

– Vanligtvis, inför till exempel en brand, utbryter kaos i 2-3 minuter innan man är på banan. Nu är det 2-3 dagar.

Staden Remagen ligger som Altenahr och Nürburgrin­g i området Ahrweiler, men är trots sin närhet till floden Rhen lindrigt drabbad. Här finns ett hjälpcente­r som samlar in mat, kläder och andra förnödenhe­ter, samt ordnar sängplatse­r till evakuerade människor.

– Vi har fått pausa insamlinge­n för att hinna sortera alla saker, säger

Marc Bors, en av centrets volontärar­betare. Här finns också en lång lista över frivilliga.

– Alla vill hjälpa till och kommer och frågar om vi behöver något. Det kommer folk från hela landet.

Andra besökare har värre frågor. Har ni sett mina anhöriga? Är de här?

– Nu måste vi hjälpa dem. Vi får känna efter senare, säger Marc Bors.

Själv skulle han egentligen ha varit ledig nu.

– Men det hade inte känts bra att ta semester i den här situatione­n.

Han tror också att de snart kommer ta emot fler evakuerade eftersom andra hjälpcente­r nu saknar el och vatten.

Vad tycker du om hur tyska staten har agerat i det här?

– De gör vad de kan. Detta är en så stor katastrof så det är inte konstigt att man inte kunnat planera för den, säger Marc Bors.

 ?? Bilder: Nils Petter Nilsson ?? I den annars vackra lilla staden Altenahr är förödelsen enorm. Byarna nedanför är fortfarand­e avskurna.
Bilder: Nils Petter Nilsson I den annars vackra lilla staden Altenahr är förödelsen enorm. Byarna nedanför är fortfarand­e avskurna.
 ??  ?? Insatsens största hjälpcente­r ligger på formel 1-banan Nurburgrin­g. Där formel1-bilar annars kör runt samlas nu militär, brandkår, Röda Korset och THW (Tyska MSB). Här tar man också emot gåvor som skänkts till de drabbade invånarna.
Insatsens största hjälpcente­r ligger på formel 1-banan Nurburgrin­g. Där formel1-bilar annars kör runt samlas nu militär, brandkår, Röda Korset och THW (Tyska MSB). Här tar man också emot gåvor som skänkts till de drabbade invånarna.
 ??  ?? Marc Bors och hans son Leander arbetar vid ett räddningsc­enter. Leanders flickvän är en av de drabbade och för honom är det självklart att hjälpa till.
Marc Bors och hans son Leander arbetar vid ett räddningsc­enter. Leanders flickvän är en av de drabbade och för honom är det självklart att hjälpa till.
 ??  ?? Överallt försöker människor rädda vad som räddas kan.
Överallt försöker människor rädda vad som räddas kan.
 ??  ?? Bild: Nils Petter Nilsson Text: Mia Pettersson
Bild: Nils Petter Nilsson Text: Mia Pettersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden