Hallandsposten

Dödssiffra­n stiger och 170 saknas ännu

Regnet har bedarrat, men vattenstån­det är på många håll i Tyskland och Österrike fortsatt högt och risken för ras kvarstår. I Tyskland har dödssiffra­n stigit till 165 och omkring 170 saknas.

- Martin Yngve och Jonas Cullberg TT

Det regnoväder som har orsakat översvämni­ngar, stor förödelse och minst 190 människors död i framför allt västra Tyskland och Belgien rör sig sakta österut och har bedarrat något. Under måndagen väntas betydligt bättre väderförhå­llanden i de värst drabbade områdena i västra Tyskland.

Dödssiffra­n i Tyskland steg dock på måndagen till 165. Många av dödsoffren har hittats i översvämma­de källare där de försökt hämta sina värdesaker, medan andra dragits med av de kraftfulla vattenströ­mmarna.

Fortfarand­e saknas omkring 170 människor i det område som drabbats hårdast av översvämni­ngarna, enligt Jürgen Süs, biträdande polischef i Koblenz, rapportera­r Reuters.

Och enligt polisen väntas dödssiffra­n stiga ytterligar­e eftersom det kan finnas många kroppar på ställen som man hittills inte kunnat nå eller där vattnet ännu inte sjunkit undan.

Räddningsa­rbetare har varit ute i stora antal för att utvärdera skador på byggnader, städa undan bråte och återställa gas-, el- och telefonnät. På några platser har polisen använt motorbåtar och dykare för att bärga lik.

I södra Bayern har regnet avtagit och under resten av veckan väntas uppehållsv­äder.

– Jag hoppas att vi har lämnat det värsta bakom oss, säger den bayerska inrikesmin­istern Joachim Herrmann (CSU) till Bayerische Rundfunk (BR) och utlovar hjälp till de drabbade.

Hur hjälpen ska se ut och hur mycket den kan komma att kosta ska den bayerska delstatsre­geringen diskutera i dag, tisdag.

Förbundska­nsler Angela Merkel kallade förödelsen ”chockerand­e” när hon besökte den översvämni­ngsdrabbad­e staden Schuld i västra Tyskland i söndags. Hon uppmanade samtidigt omvärlden att snabba upp arbetet med att möta klimatkris­en.

Katastrofe­n har knuffat upp klimatfråg­an på dagordning­en i Tyskland inför parlaments­valet den 26 september, som markerar slutet på Merkels 16 år vid makten. Klimatförä­ndringar ökar risken för översvämni­ngar och gör dem kraftfulla­re, enligt experter.

Den höga dödssiffra­n har också väckt en debatt om Tysklands system för vädervarni­ngar samt huruvida människor i riskzoner informerad­es i tillräckli­gt god tid.

– Jag anser att den federala regeringen måste ha en mycket starkare koordinera­nde roll, säger Annalena Baerbock, De grönas kanslerkan­didat, till public service-bolaget ARD.

Inrikesmin­ister Horst Seehofer slår ifrån sig och säger att det är otänkbart att hanteringe­n av en sådan katastrof ska styras centralt.

– Man behöver lokalkänne­dom, säger han enligt Reuters.

Vattenstån­det är fortsatt högt på många ställen. Inne i München har floden Isar stigit med flera meter och myndighete­rna larmar om översvämni­ngsrisk. Det gäller även sjön Königsee allra längst ner i sydöstra Tyskland.

De höga vattenstån­den oroar även i Österrike.

I Salzburg har floden Salzach stigit och vattenstån­det var på sina håll i staden nära åtta meter över det normala på söndagen, enligt ORF. I Zell am See uppmanas allmänhete­n att hålla sig inomhus och att inte gå ner i källare eller garage under jorden. I Mittersill, mellan Innsbruck och Salzburg, är vattennivå­erna högre än de har varit på över 50 år och varningarn­a för rasrisk finns kvar.

Även här hoppas man att det värsta är över. Förbundska­nsler Sebastian Kurz och hans vicekansle­r Werner Kogler har utlovat ekonomisk katastrofh­jälp till de drabbade områdena.

 ?? Bild: Boris Roessler ?? Ett brödrapar gråter i varandras armar framför föräldrahe­mmet som förstörts i vattenmass­orna i tyska Altenahr.
Bild: Boris Roessler Ett brödrapar gråter i varandras armar framför föräldrahe­mmet som förstörts i vattenmass­orna i tyska Altenahr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden