Hallandsposten

Här förverklig­ar de sin dröm

För ett och ett halvt år sedan flyttade Linnéa och John Hall in på sin gård. Sedan dess har det hänt massor på Kilagård. Och de är långtifrån klara.

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Linnéa och John Hall, båda 29 år gamla, har ett stort intresse för odling och lantbruk. De bodde tidigare i en vanlig villa med en normalstor trädgård. Där grodde grunden för det som i framtiden ska bli ett levebröd för familjen. De insåg att de ville bo ännu mer avskilt och ha större marker att odla och ha djur på.

Men var skulle de hitta platsen de drömde om?

– Vi la lappar i de gårdars brevlådor som vi kunde tänka oss och vi gjorde förfrågnin­gar på Facebook. Men vi trodde nog egentligen inte att vi skulle hitta det vi sökte, minns Linnéa.

Men det gjorde de. Efter ett tag fick Linnéa och John höra talas om att Kilagård i Vesslunda eventuellt skulle säljas. De kontaktade ägarna som gillade deras tankar på vad de ville göra med gården. Och så blev det affär.

Numera bor de i ett boningshus från 1947 med ladugård och andra uthus som har betydligt fler år på nacken. De äger dessutom 60 000 kvadratmet­er mark.

– Nu får vi göra det vi verkligen vill, inte bara drömma om det, säger Linnéa.

Det första de tog sig an när de flyttade in på gården var att ställa i ordning ett odlingsoch packningsr­um. Med hjälp av belysning och värme får de fart på grödorna i ett tidigt skede. När de är skördade tvättas de och förpackas i utrymmet som fått helt ny inredning och isolering.

– Vi började med att odla chili och paprika, men temperatur­en var fel så det gick inte så bra. Tomaterna gick bättre, säger Linnéa.

Hon arbetar heltid på gården medan treårige Artur är på förskolan och John fortsätter som vd för System Hall.

Ett annat tidigt projekt var ett stort växthus. Där växer 500 tomatplant­or fördelat på fyra olika sorter. De förses med vatten genom ett bevattning­ssystem som John är pappa till.

För att skydda grödorna från vinden från havet har de planterat salix i täta rader som så småningom ska bli vindskydd. Bland annat är det 200 hallonplan­tor och 500 plantor med sparris som behöver skydd.

– Det odlades mycket sparris här förr. Den såldes i Göteborg. Ägarna tog tåget till Göteborg för att sälja dem på Grönsaksto­rget, säger Linnéa.

Ett fyrtiotal höns spankulera­r fritt omkring på ett inhägnat område. De har ett eget hus med hjul på så att det kan flyttas mellan olika områden. På natten fälls en tidsstyrd lucka ner så att hönsen inte så få ovälkommet besök på natten.

– De har äntligen fått komma ut. Fågelinflu­ensan gjorde att vi var tvungna att ha dem inne hela vintern, säger Linnéa.

Det största projektet av alla som Linnéa och John genomfört tillsamman­s med

” Det bästa med det här livet är att vi lever med årstiderna Linnéa Hall

föräldrar, vänner och en kompis som är snickare var att förvandla den gamla ladan till en lokal som de ska ha kafé i. Här ska även finnas möjlighet för andra aktivitete­r.

Förutom att de tagit ut tonvis med hö från loftet, flyttat ner golvet och gjort det till ett nytt golv på bottenvåni­ngen, målat och fixat så har de inrett ett restaurang­kök i lokalen.

– Vi har jobbat hårt. Det har hela tiden dykt upp nya saker som vi tyckt att det är lika bra att fixa när vi ändå är igång. Det är lika bra att göra det ordentligt från början, säger John.

Restaurang­köket ska bland

annat förse cyklister på Kattegattl­eden med något ätoch drickbart.

– Leden går på vägen här

utanför. Vi märkte redan förra sommaren att det var många som stannade och

frågade om det fanns något att köpa. Vi vill att folk ska stanna kvar här för att vi ska kunna bjuda på en upplevelse, säger Linnéa.

Trots att de slitit hårt och genomfört många stora förändring­ar återstår många drömmar och visioner.

– Vi vill så mycket och det är så roligt, men tiden och pengarna är en begränsnin­g, säger John.

Deras projekt med ekologisk och Krav-odling har fallit Eu-projektet LLUH (Lokalt ledd utveckling Halland) i smaken. Linnéa och Johan har sökt bidrag därifrån och hittills har de fått positiv respons. Nu återstår bara en instans innan de vet om de får något bidrag eller inte. Men oavsett så ångrar de sig aldrig, även om livet som jordbrukar­e är tufft många gånger.

– Det bästa med det här livet är att vi lever med årstiderna, säger Linnéa.

 ??  ?? För ett och ett halvt år sedan flyttade Linnéa och John med sin son till Kilagård i Vesslunda.
För ett och ett halvt år sedan flyttade Linnéa och John med sin son till Kilagård i Vesslunda.
 ??  ?? Makarna har byggt om den före detta ladan till ett kafé.
Makarna har byggt om den före detta ladan till ett kafé.
 ?? Bilder: Lena Lyxell ??
Bilder: Lena Lyxell
 ??  ?? Tomatplant­orna trivs i det gigantiska växthuset.
Tomatplant­orna trivs i det gigantiska växthuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden