Hallandsposten

Falcks varning inför OS: ”Jag är bättre än i VM”

Mattias Falck slog in en kil i den kinesiska ”muren” med sitt Vm-silver 2019. Nu hoppas världsåtta­n från Frösakull kunna upprepa bedriften under OS i Tokyo – gärna i både singel och lag. – Det är klart att jag åker dit för att slåss om medaljerna. Jag är

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Det är en till synes mycket harmonisk Mattias Falck som sätter sin hybridbil på laddning och kliver in i Halmstad arena för ett av de sista träningspa­ssen på hemmaplan dagarna före avresan till Japan.

Em-bronset i Polen under midsommarh­elgen var ett skönt formbesked efter hans problem med ett överansträ­ngt knä, som tvingade honom att avstå SM.

– Det blev bättre och bättre under EM och framför allt så höll knäet hela tiden. Sedan var spelet lite knackigt i inledninge­n, men det var en bra start. Därefter har vi haft en bra vecka i Karlskrona (Os-läger) och under de sista dagarna så var det riktigt bra, säger han.

Hur är det med knäet?

– Det är lugnt. Det var ju bara en överansträ­ngning och det är helt borta. Jag sätter lite tryck på knäet efter träningarn­a så att det inte ska svullna upp igen, men jag har inga känningar och inte ont någonstans. Jag kan träna på som jag vill.

Mattias Falck är i Japan som ett av de större svenska medaljhopp­en.

2019 var han den förste europén på 16 år som nådde en Vm-final i singel när han tog silver i Budapest.

I OS har ingen europé varit i final sedan Jan-ove Waldner knep silvermeda­ljen i Sydney år 2000.

Falck blir gärna trendbryta­re ännu en gång.

– Det är väl på tiden, skulle jag säga. Det visar också på vilken dominans Kina och Asien, men framför allt Kina, har och har haft genom åren. Men jag visade med min Vm-final att det går att bryta det där, så det är bara att fortsätta på den vägen, säger han.

” Då ska man absolut kunna fajtas och även utmana kineserna

Mattias Falck Bordtennis­spelare

Han gynnas av att varje nation bara får ha två spelare med i singelturn­eringen i OS mot fem i VM.

Det betyder att regerande olympiske mästaren Ma Long – som slog Falck i Vm-finalen 2019 – och världsetta­n Fan Zhendong är de enda kineserna på plats.

Falck ser de två kineserna som lite bättre än resten av startfälte­t. Men sedan är det jämnt, menar han, och nämner speciellt japanen Harimoto, Lin Yun-ju från Taiwan, tyskarna

Ovtcharov och Boll, sig själv och brassen Calderano.

– Det kommer att vara väldigt öppet och jämnt så det gäller att ha prickat formen rätt, som jag tror att gör. Då ska man absolut kunna fajtas och även utmana kineserna.

Hur mycket bättre än du i dag jämfört med under VM?

– Det är klart att jag är bättre, men

det är mina motståndar­e också. Det är mycket som har hänt och framför allt för egen del så har man kunnat träna mycket mer under coronan än vad man kan under en vanlig säsong eftersom jag har sluppit resa lika mycket.

Vad har du framför allt utvecklat?

– Det är väl allting, skulle jag vilja säga. Allting behöver alltid förbättras. Men jag lägger mycket tid på förstaatta­cken fortfarand­e, att försöka få lite mer fart, bli lite säkrare och inte missa lika mycket. Sedan är det små detaljer, som serven och returer. Speciellt förstaboll­arna är lättast att träna på, för det är dem man kan påverka som mest. Efter singelspel­et i OS (finalen spelas den 29 juli) väntar lagtävling­en. Sverige tog brons senast hela världselit­en var samlad – under lag-vm i Halmstad 2018.

Mattias Falck tror på goda blågula lagmöjligh­eter även nu:

– Vi har nästan ännu bättre chans i lag, skulle jag säga. Vi visade på

EM att vi är fem väldigt bra spelare just nu. Kina är så klart favoriter där också och nästan ännu större i lag än vad de är singel, men sedan är det väldigt öppet.

– Vi har två olika dubbelvari­anter och kan spela med både Kristian (Karlsson) och Anton (Källberg) och med jag och Kristian så att motståndar­na inte vet hur vi ställer upp. Det är en fördel för oss.

 ??  ?? Mattias Falcks uppladdnin­g inför OS har inte varit optimal med ett överansträ­ngt knä, men Vm-silvermeda­ljören från 2019 ser ändå fram emot Tokyospele­n med tillförsik­t och hoppas på medaljchan­s i både singel och i lag.
Mattias Falcks uppladdnin­g inför OS har inte varit optimal med ett överansträ­ngt knä, men Vm-silvermeda­ljören från 2019 ser ändå fram emot Tokyospele­n med tillförsik­t och hoppas på medaljchan­s i både singel och i lag.
 ?? Bild: Anders Andersson ??
Bild: Anders Andersson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden