Hallandsposten

Ny tvådagarsf­estival vid Hwitan i augusti

När Granstigen Promotion arrangerar Rootsy Summer Fest i Falkenberg blir det manliga artister från Sverige, kvinnliga från Norge och ett franskt stjärnskot­t: Theo Lawrence.

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

Två inställda konserter med The Byson Family bäddade för att Granstigen Promotions kunde göra en ny Rootsy Summer Fest den 20–21 augusti i Hwitans trädgård.

Willy Clay Band, som avslutar festivalen, är kända för att bara spela hemma i Kiruna.

– Nu under pandemin gör de inte ens det, så det blir bara Falkenberg. De trivdes här på Rolling Rootsy Revue 2014 och har även varit i Nashville och spelat in, berättar Ulf Dahlgren från Granstigen, som arrangerar festivalen ihop med Rootsy Music och Rootsy Live Falkenberg, med stöd av Region Halland.

Från grannlande­t Norge hämtas två kvinnliga stjärnor: Ida Jenshus och Malin Pettersen.

– Ida Jenshus var här med Chip Taylor 2012 och skulle ha kommit till Rootsy Summer Fest 2019, men blev sjuk på flygplatse­n. Hon spelar Eagles-contry och har samarbetat med J. D. Souther, medan Malin Pettersen är mer honky tonk, tycker Ulf Dahlgren.

Jenshus har med sig en gitarrist och Pettersen ett helt band.

– Region Halland har stöttat oss och vill gärna ha många kvinnliga artister. Vi tycker också att det skulle vara roligt med 50/50, men det är svårt att klara av. Många stora kvinnliga artister är redan uppbokade och det går väl en på tio manliga ungefär, så bokaren har verkligen slitit sitt hår, förklarar Ulf Dahlgren.

Första kvällen spelar även Ludwig Hart, en 33-årig singer-songwriter från Vintrosa utanför Örebro som egentligen heter Schöllin i efternamn. Hans musik har liknats vid västkustam­ericana och 1980-talslåtar av Jackson Browne, Fleetwood Mac och Don Henley, sjungande trummis i The Eagles.

På Spotify har Ludwigs fem mest spelade låtar snart nått 1,3 miljoner lyssningar. Planen är att hans andra album, ”Paloma” ska komma ut i oktober. Hittills i år har han släppt singlarna ”Aviator” och ”Stuck on you (purpose of love pt. II).

– Vi har velat ta hit Ludwig Hart länge och nu har han ju hörts en hel del på radio och synts i exempelvis Nyhetsmorg­on i TV 4, berättar Ulf.

På festivalen kan fler upptäcka den 32-årige göteborgar­en Arvid Nero, som fick fina recensione­r för sitt debutalbum ”Mother earth” 2018. Han blandar blues, soul och country och har snart nått 1,2 miljoner lyssningar på sina fem populärast­e låtar på Spotify.

Även andra kvällen är Göteborg represente­rat, i form av bandet Maple & Rye, vars ”Hymns of Poseidon” har 3,6 miljoner lyssningar på Spotify.

– Arvid Nero upptäckte jag via Slussens pensionat på Orust, men Maple & Rye hade jag inte koll på. Det är kul att vi kan ha med artister som är omtalade i de inre kretsarna, säger Ulf Dahlgren.

Årets utländska inslag blir i form av Theo Lawrence, som skulle ha kommit till Falkenberg i höstas. Han är från Paris utkanter, har påbrå från Kanada och inspireras av musiken i den amerikansk­a södern.

Rootsy beskriver hans album ”Sauce piquante” som jordig och okomplicer­ad pop med ”inslag av soul, country, swamp pop, rock ’n’ roll, blues och tex-mex”.

Pausbandet båda kvällarna är från Hulta i Småland. Dimpker Brothers gör americana-pop i stil med Louvin Brothers och som kuriosa kan nämnas att lillebror Adam är ihop med Idol-tvåan Mollie ”Minott” Lindén, som numera bor i Varberg.

The Byson Family från skotska Glagow, med den tidigare sångaren i The Temperance Movement, Phil Campbell, var ursprungli­gen bokade till Falkenberg två kvällar i december. Sedan flyttades spelningen till augusti och när det på grund av coronapand­emin fortfarand­e var osäkert att resa för utländska band, uppstod en möjlighet att ha en tvådagarsf­estival.

– Vi kan ta in 350–400 personer om regeln med en meters lucka mellan sällskapen blir kvar, och det verkar den ju bli. Om vi sätter bänkar som bord mellan raderna får man ta ner mat och dryck till området framför scenen. Det skulle Falkenberg­srevyn också kunna göra, tipsar Ulf Dahlgren.

Granstigen har ihop med Rootsy genomfört en konsertkvä­ll (den 5 juli) med Hannah Aldrigde följd av duon The Cold Stares och bokat tre amerikansk­a akter till hösten, men i Tryckhalle­n (se faktaruta).

Först ut av dem är skivdebuta­nten Zach Person från Austin, Texas, som spelar blues blandad med soul, funk och rock, och har jämförts med Black Keyes och White Stripes.

I oktober kommer American Aquarium tillbaka och spelar punkig country i samma anda som Drive-by Truckers och Turnpike Troubadour­s. Konsertern­a i Falkenberg 2017 och 2018 höll världsklas­s enligt arrangörer­na och även HN:S recensent hyllade sångaren BJ Barham, som har Springstee­n och Woody Guthrie bland sina förebilder.

I slutet av samma månad står Ghost of Paul Revere från Maine på scenen efter att deras skivproduc­ent, den rutinerade Spencer Albee, har värmt upp publiken.

Bandet spelar modernare och rockigare är vad den traditione­lla sättningen med gitarr, banjo, bas antyder. På tredje albumet ”Good at losing everything” utforskar Ghost of Paul Revere nya genrebland­ningar och utökades med en trummis från trio till kvartett.

 ?? Bild: Carina Johansen ?? Den hyllade norska countrystj­ärnan Ida Jenshus fick ställa in sin medverkan på Rootsy Summer Fest för två år sedan, men kommer till Hwitans utescen i augusti.
Bild: Carina Johansen Den hyllade norska countrystj­ärnan Ida Jenshus fick ställa in sin medverkan på Rootsy Summer Fest för två år sedan, men kommer till Hwitans utescen i augusti.
 ?? Bild: Elvira Glänte ?? 33-årige Ludwig Hart har bland annat synts i TV4:S ”Nyhetsmorg­on” och på Spotify har hans låtar spelats långt över en miljon gånger.
Bild: Elvira Glänte 33-årige Ludwig Hart har bland annat synts i TV4:S ”Nyhetsmorg­on” och på Spotify har hans låtar spelats långt över en miljon gånger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden