Hallandsposten

Slutreplik

- Chefsstrat­eg Hallandstr­afiken

på insändare av Jan Du Rietz ”Chefsstrat­eg bluffar om Pågatåg på Markarydsb­anan” i HP 13/7.

Järnväg. Trafikverk­et är den part som äger, förvaltar och tilldelar kapacitet på våra järnvägar har genomfört en utredning om fler tåg på Markarydsb­anan. Viktiga slutsatser av utredninge­n är att det krävs ett mötesspår i Knäred samt att mer kapacitet behövs på Halmstad C. Sker inte detta äventyras tidhållnin­gen för befintlig tågtrafik utmed Västkustba­nan. Region Hallands inriktning, vilket synliggörs i det regionala Trafikförs­örjningspr­ogrammet, är timmestraf­ik mellan Halmstad och Hässleholm vilket ska inkludera tågstopp både i Knäred och Veinge.

Markarydsb­anan är en enkelspåri­g järnväg vilket ställer krav på mötesmöjli­gheter både för trafikerin­g med persontåg och godståg. Sträckan mellan Genevad och Markaryd är 40 kilometer. När det saknas möjlighet för tåg att mötas medför det att när ett tåg är sent i ena riktningen blir tåget i motsatt riktning även det försenat. Vid jämförelse med andra enkelspåri­ga järnvägar vilka trafikeras med persontåg är sträckan mellan mötesspår cirka 12 kilometer.

Jag instämmer med Jan Du Rietz att det behövs fler mötesspår på Markarydsb­anan.

” Tågen ska trafikera vid tider då resenärer vill åka samt med goda förutsättn­ingar att tågen går enligt tidtabell

Det märkliga i sammanhang­et blir när Jan Du Rietz argumenter­ar för fler mötesspår samtidigt som han påvisar att tågtrafik kan starta direkt. Region Halland har beslutat att tågtrafik ska starta så snabbt som möjligt med tillhörand­e krav att tågtrafike­n ska möta resenärens krav om en attraktiv och pålitlig tågtrafik.

Jag har respekt för olika åsikter inom järnvägsse­ktorn men är tydlig med att den tågtrafik Hallandstr­afiken tillsamman­s med våra länsgranna­r startar upp ska utgå från resenärern­as behov. Tågen ska trafikera vid tider då resenärer vill åka samt med goda förutsättn­ingar att tågen går enligt tidtabell. Trafikverk­et har nu ett stort ansvar att på kortast möjliga tid skapa förutsättn­ingar för en attraktiv persontågs­trafik på Markarydsb­anan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden