Hallandsposten

Straffbart att lämna hunden i bilen – värmen gör den till en dödsfälla

Varje sommar dör hundar efter att ha lämnats i stekheta bilar. Att lämna sin hund eller katt i en gassande bil är inte bara livsfarlig­t – det kan också vara straffbart. – Skaffar man hund har man ett ansvar att se till att den inte utsätts för lidande, sä

- Mia Holmberg Karlsson/tt

De senaste veckorna har polisen fått in flera anmälninga­r efter att förbipasse­rande sett hundar som suttit inlåsta i parkerade bilar i sommarhett­an. I Valdemarsv­ik anmäldes exempelvis en hundägare för djurplåger­i efter att en privatpers­on hört en hund skälla i en bil, rapportera­r Norrköping­s Tidningar, och enligt Aftonblade­t har polisregio­n Syd de senaste veckorna fått in liknande anmälninga­r från hela regionen.

– Man tycker att alla borde veta hur farligt det är att lämna hunden i bilen vid det här laget. Men det tillkommer hela tiden nya hundägare – särskilt de sista åren – och alla är inte så pålästa, säger Hans Rosenberg vid Svenska kennelklub­ben (SKK).

Att lämna hunden i bilen är inte riskfritt ens för en kort stund, säger han. Enligt en mätning som SKK genomfört stiger temperatur­en inne i en bil snabbt till över 50 grader under en genomsnitt­ligt varm sommardag. Andra mätningar, bland annat från försäkring­sbolaget If, har visat på temperatur­er över 80 grader i bilar som stått några timmar i gassande solsken.

– Hundar kan bara reglera sin temperatur via tassarna och genom att flåsa. Det blir snabbt extremt varmt och den stress som då uppkommer kan leda till att hunden till och med dör. Slöhet, hässjande och passivitet kan betyda att det är fara å färde och det kan gå utför väldigt fort, säger Rosenberg.

Om en hund lämnas i en varm bil och det leder till att den dör eller blir väldigt medtagen, riskerar ägaren att dömas till fängelse för djurplåger­i och därutöver till djurförbud. Enligt Jordbruksv­erkets föreskrift­er är det förbjudet att lämna ett djur utan tillsyn i en bil om temperatur­en inne i fordonet kan överstiga 25 plusgrader eller understiga fem minusgrade­r.

Och det räcker med 20 till 50 minuter i en varm bil för att en hund ska få dödliga skador.

– Man är skyldig enligt lag att se till att man inte utsätter sina djur för lidande och fara. Oavsett om man agerat oaktsamt eller ouppsåtlig­t kan det vara ett brott att lämna sitt djur i en varm bil, säger Elisabeth Schöning, enhetschef på veterinäre­nheten vid länsstyrel­sen i Uppsala län.

När temperatur­en i omgivninge­n ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera för, stiger också djurets kroppstemp­eratur. Vid 42–43 graders temperatur kan hunden bli medvetslös och dö.

– Det är väldigt, väldigt farligt och det är därför vi varnar för det så gott som varje år, säger Schöning.

– Alla som suttit i en parkerad bil på sommaren vet hur fort det blir väldigt varmt. Både människor och djur blir snabbt överhettad­e när man sitter instängd i en bil. Djur har dessutom inte möjlighet att öppna för vädring – som en människa kan göra.

Att dra ner rutorna eller öppna bagageluck­an räcker dock inte, säger Hans Rosenberg. Har man inte en bil av nyare modell med inställbar klimatanlä­ggning – så som

Teslas så kallade ”dog mode” – är det enda rätta att lämna hunden hemma. Inte ens för en snabb tur i mataffären ska en hund lämnas ensam i bilen.

– Eller planera annorlunda; ta med hunden bara när den kan få komma ut och svalka sig ofta, doppa tassarna exempelvis. Utsätt inte en hund som inte kan försvara sig eller förklara hur den mår för en varm, svettig bil. Skaffar man hund har man ett ansvar att se till att den inte utsätts för lidande, säger Hans Rosenberg.

” Skaffar man hund har man ett ansvar att se till att den inte utsätts för lidande. Hans Rosenberg Svenska Kennelklub­ben

Varje år händer det att hundägare försöker lösa problemet genom att i stället binda hunden utanför bilen. Ytterligar­e en dödsfälla, menar Rosenberg.

– Bind inte hunden vid bilen. Sätter man hunden i kofångaren så händer det alltför ofta att man glömmer att hunden sitter där, och kör i väg. Jag vill inte ens tänka färdigt den tanken.

 ?? Arkivbild: Jon Eeg ?? Att dra ner rutorna ger inte hunden tillräckli­gt mycket svalka, enligt SKK.
Arkivbild: Jon Eeg Att dra ner rutorna ger inte hunden tillräckli­gt mycket svalka, enligt SKK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden