Hallandsposten

Chefsjuris­t bakar pizzor i Laholm

Laholm: Innan Ibrahem Mohammed flydde från krigets Syrien jobbade han som jurist på motsvarigh­eten till Skatteverk­et. I Sverige räckte den bakgrunden inte långt, och Ibrahem valde att öppna en pizzeria i Laholm.

- Mikael Gamm mg@hallandspo­sten.se

Laholm: Kriget fick Ibrahem Mohammed att lämna Syrien och en chefsposit­ion. Någon fortsättni­ng på juristkarr­iären blev det dock inte i det nya hemlandet Sverige. I stället öppnade han en pizzeria.

Två tomma glas och två tomma tallrikar på en bricka vittnar om en lunch som föll i smaken.

Ibrahem Mohammed noterar snabbt behovet av en insats och beger sig ut på Pizzeria Hawaiis uteserveri­ng.

– Jag diskar, städar, gör pizzor och serverar. Jag gör allting, säger Ibrahem som slog upp portarna till Pizzeria Hawaii i mars förra året.

Backar vi bandet var arbetstill­varon en helt annan.

1996 slutförde Ibrahem sin juristutbi­ldning i Syrien och fick så småningom en chefsposit­ion på landets motsvarigh­et till Skatteverk­et i huvudstade­n Damaskus. Och trivdes gjorde han.

– Jag gillar att jobba med siffror. Siffror är hela mitt liv, säger han och fortsätter:

–Jag räknade mer i huvudet i Syrien. Men här i Sverige måste jag slå in siffrorna på kassaappar­aten. Jag har förlorat förmågan till huvudräkni­ng.

Ibrahem berättar att han och hans familj hade det mest basala tillfredss­tällt i Syrien, som mat, vatten och tak över huvudet.

Däremot fanns det andra problem.

– Det var problem med friheten, det fanns ingen demokrati. Och det kändes inte säkert att bo där.

Och när så kriget bröt ut flydde Ibrahem landet i september 2013. Hans fru och tre barn stannade dock kvar.

– Det skulle bli en svår och riskfylld resa. Det kändes säkrare att de stannade kvar tills de kunde lämna Syrien på ett säkert sätt.

En mängd tåg-, buss- och lastbilsre­sor senare och efter stopp i bland annat Turkiet, Italien och Nederlände­rna, så kom Ibrahem till slut till Sverige i februari 2014.

Efter boende i Göteborg och Halmstad, blev adressen till slut Knäred och i december 2014 återförena­des Ibrahem med familjen.

– Jag fick fast jobb på Coop och kunde därför köpa ett hus i Knäred.

Tillvaron tryggad alltså.

Efter ett par års arbete ville Ibrahem jobba som jurist igen.

Han började läsa de språkkurse­r som är nödvändiga för att komma in på den tvååriga kompletter­ingsutbild­ning för utländska jurister som finns på Stockholms universite­t.

Men livspussle­t blev för svårt. – Jag kan inte jobba, plugga och samtidigt ta hand om min familj. Och jag kan inte ge barnen det jag vill bara på CSN, säger han och kommer med en önskan:

– Vägen in på arbetsmark­naden för de med utländsk högskoleut­bildning måste bli kortare. Annars är risken att de flyttar till något annat land och Sverige förlorar då viktig kompetens.

I stället för att satsa allt på att bli jurist blev det alltså en pizzeria i Laholm.

– Jag ville inte att någon skulle bestämma över mig, och en kompis sa att det var bra att satsa på en pizzeria, säger han som motivering till beslutet att öppna en pizzeria.

Men att driva eget skulle inte bli någon dans på rosor.

– Jag kunde knappt sova det första halvåret, men jag lärde mig efterhand hur allt funkade och hur jag skulle göra.

” Det kändes säkrare att de stannade kvar tills de kunde lämna Syrien på ett säkert sätt

Ibrahem Mohammed

Det är dock fortfarand­e en tuff tillvaro att driva eget.

– Ofta är jag här till 22 på kvällen. Det är lite som ett dubbeljobb att driva eget, säger han men är snabb att betona att han trivs:

– Det funkar bra här, jag gillar personalen. Jag gillar att jag kan åstadkomma nåt här i Sverige, säger han samtidigt som nästa gäng lunchgäste­r börjar trilla in på pizzerian.

 ??  ??
 ?? Bilder: Mikael Gamm ?? Ibrahem ikläder sig ett flertal roller på pizzerian. Kristian Nicklasson och Jessica Hansson har tagit med sig barnen Jacob Nicklasson, längst bort i bild, och Joel Nicklasson från hemmet i Åsa i Kungsbacka kommun för ett besök.
Bilder: Mikael Gamm Ibrahem ikläder sig ett flertal roller på pizzerian. Kristian Nicklasson och Jessica Hansson har tagit med sig barnen Jacob Nicklasson, längst bort i bild, och Joel Nicklasson från hemmet i Åsa i Kungsbacka kommun för ett besök.
 ??  ?? Förutom Ibrahem består arbetsstyr­kan på pizzerian bland annat av, från vänster, sonen Mohammad Mohammad, Cihan Dogan och brorsonen Abdullah Mohamed.
Förutom Ibrahem består arbetsstyr­kan på pizzerian bland annat av, från vänster, sonen Mohammad Mohammad, Cihan Dogan och brorsonen Abdullah Mohamed.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden