Hallandsposten

Drabbade företag kan pusta ut när reglerna görs om

Halmstad: Företag som fått beslut om att betala tillbaka sitt krisstöd på grund av sena avstämning­ar föreslås få en ny chans. Halmstadfö­retagaren Morgan Gripson, som själv drabbats av återkrav, vågar dock inte jubla riktigt än.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se

– Det är bra att man har lyssnat på kritiken, säger Morgan Gripson som är ordförande i Företagarn­a Halmstad och driver städbolage­t Välkommen Hem Halmstad AB.

Före coronakris­en hade företaget 20 anställda, en personalst­yrka som nu har bantats till 12 anställda.

Tidigare under pandemin sökte Gripson stöd för korttidspe­rmittering, ett krisstöd som han efter en miss är skyldig att betala tillbaka till Tillväxtve­rket.

– Min redovisnin­g till Tillväxtve­rket kom in elva dagar för sent. Anledninge­n var att jag missade deadline på grund av att ett påminnelse­brev från myndighete­n hamnat i min inkorg för skräppost, berättar Morgan Gripson.

Halmstadfö­retagaren har, liksom många andra som blivit skyldiga att betala tillbaka krisstödet, överklagat Tillväxtve­rkets beslut.

Morgan Gripson berättar att återbetaln­ingskravet på honom i värsta fall skulle kunna innebära konkurs för hans städföreta­g. Han tycker att lagstiftni­ngen som ligger till grund för Tillväxtve­rkets beslut är för hård.

– Jag köper att jag har gjort fel och hade accepterat en bot, som när man lämnar in sin deklaratio­n för sent. Men den nuvarande lagstiftni­ngen för krisstöd är oproportio­nerlig, säger han och fortsätter:

– I princip kan du bli tvungen att betala tillbaka en halv miljon om du är en dag för sen. Någon på Tillväxtve­rket borde ha ställt sig upp tidigare och sagt ”stopp – det här är inte rimligt”.

Halmstadfö­retagaren är inte ensam om att bli återbetaln­ingsskyldi­g. Tillväxtve­rket har fattat över 23 000 beslut om återkrav av korttidsst­öd, vilket flera medier har rapportera­t om.

Bland besluten återfinns allt från fuskande företag, företag som fått mer stöd än vad de haft rätt till och företag som – likt fallet med Morgan Gripson – missat att skicka in sin avstämning i rätt tid.

Under året har näringsliv­et drivit frågan och nu syns lättnader vid horisonten.

I våras begärde Tillväxtve­rket att regeringen skulle se över lagstiftni­ngen så att företag som skickat in sin avstämning för sent inte ska återkrävas på hela stödbelopp­et.

Regeringen har lyssnat och publicerat en promemoria som föreslår att lagen om stöd vid korttidsar­bete förändras. Innebörden av förändring­en blir att drabbade företag kan få en ny möjlighet att göra en avstämning.

Möjlighete­n att på nytt lämna in en anmälan om avstämning föreslås gälla för preliminär­t stöd som godkänts av Tillväxtve­rket under perioden 16 mars 2020 till 30 juni 2021.

”Det här är väldigt positivt för alla företag som drabbats. Vi har jobbat hårt för att få igenom den här förändring­en så vi är nöjda att det rättas till”, kommentera­de Andreas Åström, näringspol­itisk chef på branschorg­anisatione­n Almega i ett pressmedde­lande nyligen.

Förändring­en föreslås träda i kraft den 1 januari 2022. Även om Morgan Gripson välkomnar beskedet är han försiktig med att ta ut något i förskott.

– Jag hoppas verkligen att det gäller retroaktiv­t. Jag hoppas verkligen att det gäller retroaktiv­t. Avser förändring­en bara nya fall så har den ingen som helst betydelse för de företag som drabbats under pandemin, säger han.

” Avser förändring­en bara nya fall så har den ingen som helst betydelse för de företag som drabbats under pandemin

Morgan Gripson, ordförande för Företagarn­a

 ?? Bild: Tt/arkiv och Privat ?? Tillväxtve­rket har fattat över 23 000 beslut om återkrav av korttidsst­öd. Nu föreslår regeringen en lagändring som ger hopp till drabbade företagare. ”Bra att man har lyssnat”, säger Halmstadfö­retagaren Morgan Gripson.
Bild: Tt/arkiv och Privat Tillväxtve­rket har fattat över 23 000 beslut om återkrav av korttidsst­öd. Nu föreslår regeringen en lagändring som ger hopp till drabbade företagare. ”Bra att man har lyssnat”, säger Halmstadfö­retagaren Morgan Gripson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden