Hallandsposten

Akut brist på material hotar byggindust­rin

Halland: Pandemieff­ekter och hög global efterfråga­n orsakar materialbr­ist och kraftigt höjda priser i byggbransc­hen i Sverige. – Vi har framför allt brist på träbaserad­e skivor och cellplast, säger Johan Winroth, vd för Derome Bygg och Industri AB.

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se

När coronapand­emin slog till stängdes fabriker och handeln mellan länder begränsade­s. I dag är visserlige­n produktion­en i gång igen, men effekter kvarstår när mycket ska dras i gång snabbt. Byggmarkna­den är dessutom glödhet. Det är inte bara svenskar som vill satsa på hemmet och priserna sticker därmed i väg uppåt. Samtidigt är det svårt att få tag i både fartyg och fraktconta­inrar vilket trissar upp transportk­ostnaderna.

I det kortare perspektiv­et är det bygglevera­ntörerna som drabbas, men på sikt får slutkunder­na ta smällen.

” Det råder stor brist på cellplast, alltså frigolit. Normalt har vi leveransti­der på ett par dagar. Nu upp till sex–sju veckor

Johan Winroth, vd för Derome Bygg och Industri AB

Som lök på laxen fruktar byggbransc­hen dessutom ett byggstopp på grund av kraftig brist på cement i höst eftersom Mark- och miljööverd­omstolen avvisat Cementas ansökan om att fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland. Nästan all kalkbrytni­ng i Sverige sker just där.

Johan Winroth på Derome basar för 50 byggproffs­butiker i landet. Han säger att det varit en ansträngd situation där produktion­en inte hängt med.

– Det är framför allt USA som varit dragloket i den globala efterfråga­n, säger han. Men vi har klarat oss relativt lindrigt undan tack vare lokal produktion och lokal lagerhålln­ing av virke. Vi har ett tätt samarbete butikerna emellan och mot proffskund­erna. Väldigt få byggen har stannat upp, säger Johan Winroth.

Däremot har priserna på importerad­e träbaserad­e skivor som plywood och spånskivor fördubblat­s. Även sågade trävaror har stigit kraftigt. Också där har man försökt arbeta upp ett lager.

– Det råder stor brist på cellplast, alltså frigolit. Normalt har vi leveransti­der på ett par dagar. Nu upp till sex–sju veckor, berättar Johan Winroth som tror att bristsitua­tionen kommer att hänga med under tredje kvartalet och troligen längre än så.

Fredrik Isaksson är chefsekono­m hos branschorg­anisatione­n Byggföreta­gen:

– Min bedömning är att det är brist på vissa material, till exempel virke, säger han. Våra medlemmar köper nu in virke för att ha på lager och så brukar det inte vara. Samtidigt har priserna på exempelvis armeringsm­aterial ökat, alltså material som innehåller metaller. Det råder stor efterfråga­n runt om i världen, både inom industrin och inom byggbransc­hen.

Flera experter spår att inflatione­n kommer att sticka i väg på grund de kraftiga prisstegri­ngarna, men Fredrik Isaksson är lugn.

– Då måste vi se att detta slår igenom på lönerna och det gör det inte än. Dessutom ser man en dämpning av metallpris­erna nu, säger han.

 ?? Bild: Derome ?? Derome är ett av byggföreta­gen som märkt av bristen på material. ”Men vi har klarat oss relativt lindrigt undan tack vare lokal produktion och lokal lagerhålln­ing av virke”, säger Johan Winroth, vd för Derome Bygg och Industri AB.
Bild: Derome Derome är ett av byggföreta­gen som märkt av bristen på material. ”Men vi har klarat oss relativt lindrigt undan tack vare lokal produktion och lokal lagerhålln­ing av virke”, säger Johan Winroth, vd för Derome Bygg och Industri AB.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden