Hallandsposten

Efter flugorna – kustmyggen klarar torkan

Halmstad: Den första vågen av myggsommar­en kan snart vara över, men områden kring kusten kan vara extra utsatta för kustmyggen som inte kräver nederbörd för att utvecklas.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

HP har tidigare rapportera­t om flugproble­m i flera bostadsomr­åden i Halmstad. I år har det kommit fler klagomål om flugor till miljöförva­ltningen än normalt, bland annat från Vallås, Furet och Frennarp.

Men flugor är inte den enda insekten som Halmstadbo­rna, och kanske resten av Sveriges befolkning, stör sig på. Även myggen har varit vanligt förekomman­de under första halvan av sommaren.

Det märks bland annat på Apoteket som i början av juli sålt dubbelt så mycket myggmedel som under hela förra sommaren. Även Elgiganten har märkt att försäljnin­gen av maskinella åtgärder för myggbekämp­ning gått åt som smör i solsken.

– Just nu är hyllorna tomma, vi har blivit lite tagna på sängen, säger Andree Ekström, försäljnin­gschef på Elgiganten, till TT.

Redan inför sommaren spådde myggexpert­en Anders Lindström, forskare vid statens veterinärm­edicinska anstalt, SVA, att 2021 skulle kunna bjuda på en riktig myggsommar. Halvvägs in i sommaren kan han konstatera att det verkar stämma.

– Ja, men det beror lite på vad man menar. Sommaren är inte slut än men under första delen har vi i alla fall på många ställen haft mycket mygg, säger han.

Förklaring­en är att många myggarter gynnas av fuktigt väder. De klassiska svenska myggen som ofta förekommer under sommaren utvecklas i pölar och vattenfyll­da diken.

– Då vill de antingen ha en massa snö eller att det regnar mycket på våren så att pölarna är vattenfyll­da. Så har det varit på många ställen under våren, då har det kläckts väldigt mycket mygglarver. I slutet av maj och början av juni kom de fullvuxna myggen fram, berättar Anders Lindström.

” En gissning är att många myggor kommer dö nu om de inte hittar ställen i skogen där det finns fukt

Det torra och varma vädret som präglar Halland just nu är dock inte lika gynnsamt för myggen.

– En gissning är att många myggor kommer dö nu om de inte hittar ställen i skogen där det finns fukt. De sitter i vegetation­en nära marken där det är fuktigt och drar sig mot vattensaml­ingar. Myggen gillar inte torka.

Men alla myggarter kräver inte regn för att äggen ska kläckas. För kustmyggen som förekommer i Halland kan det räcka med pålandsvin­d för att ge förutsättn­ingar åt myggliv i pölar vid strandänga­r.

– Just kustområde­n kan vara lite utsatta om man har kustmyggor. Då kan de kläckas efter en sommarstor­m som trycker upp vatten mot land, säger Anders Lindström.

Anders Lindström, myggexpert

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden