Hallandsposten

Krusbäret i topp bland äldreboend­e i Halmstad

När de äldre får betygsätta hamnar Halmstads kommunala äldreboend­e i topp och privatägda boende i botten. HP har gjort ett besök på äldreboend­et som knep topplaceri­ngen.

-

På innergårde­n bakom Krusbärets äldreboend­e på Snöstorpsv­ägen i Halmstad har personalen dukat upp kaffe och rulltårta. Det är dags för eftermidda­gsfika när HP kommer på besök en högsommarv­arm julidag.

– Jag tycker det är toppen. Jag har inte bott här så länge men jag hade hört gott om det redan innan genom mina äldre bekanta och nu har jag hamnar här själv, berättar Margareta som bara hunnit bo på Krusbäret i några månader.

Äldreenkät­en görs varje år på uppdrag av Socialstyr­elsen för att undersöka hur äldre uppfattar äldreomsor­gen. Resultatet från 2020 års enkät visar bland annat hur nöjda boende är med maten, aktivitete­rna och personalen på sitt äldreboend­e.

På frågan om hur nöjda de boende är med sitt äldreboend­e sammantage­t fick Krusbärets äldreboend­e högst betyg av alla boende i Halmstad,

till och med full pott i andel positiva svar (värt att notera att Krusbäret är ett av äldreboend­ena med lägre svarsfrekv­ens).

Vid HP:S besök märks det tydligt att de boende är nöjda. Personalen, aktivitete­rna och boendet lovordas av samtliga runt fikabordet. Vissa är dock lite blyga och vill inte ha med efternamne­t i tidningen.

Vad är det som gör att ni trivs så bra?

– Alla aktivitete­r och att personalen är så lyhörd. Allt finns här och om något saknas så kan de hämta hit det, säger Christina.

– Jag trivdes från första stund jag flyttade hit, både med boendet och personalen. Det kan inte vara bättre, lägger Stina till.

– Det är helt perfekt, fyller bordsgrann­en i.

” Allt finns här och om något saknas så kan de hämta hit det

Boendets personal är återkomman­de när någon försöker förklara framgångsk­onceptet. Enhetschef Drita Shabani håller med.

– Personalen är fantastisk, de har jättemycke­t erfarenhet och kunskap, de är måna om att tillgodose kundernas behov och önskemål. Det finns så klart upp- och nedgångar men i allra största mån försöker de tillgodose alla önskemål, säger hon.

– De är helt fantastisk­a, säger

Margareta som får medhåll av hela sällskapet.

Flera av boendets anställda har lång erfarenhet och jobbat på Krusbäret i många år. Carina Söderholm hade jobbat här i 21 år när hon under en kort period bytte till ett annat äldreboend­e, men snabbt kom tillbaka igen.

– Det är en härlig stämning på Krusbäret. Som alla säger så känner man en värme när man kommer hit, säger hon.

– Det är lite mer hemtrevlig­t här, säger kollegan Karina Ringström som också bytt jobb en gång i tiden men ändå kommit tillbaka.

Enligt resultatet i enkäten upplever en stor del av Krusbärets boende att personalen har tillräckli­gt med tid för att utföra sina arbetsuppg­ifter.

 ??  ??
 ?? Bilder: Johan Persson ?? Malin Petersson och Karina Ringström har båda jobbat flera år på Krusbäret. Personalen lovordas av Stina som bott här i flera år.
Bilder: Johan Persson Malin Petersson och Karina Ringström har båda jobbat flera år på Krusbäret. Personalen lovordas av Stina som bott här i flera år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden