Hallandsposten

Varför behöver vi fler chefer i sjukvården?

En växande del av den vardagliga administra­tionen lagts på personer i kärnverksa­mheterna som egentligen borde syssla med annat. Jörgen Johansson skriver i en slutreplik om de styrningsm­etoder som sköljt över den offentliga sektorn under lång tid; nämligen

- Jörgen Johansson lektor i offentlig förvaltnin­g vid Göteborgs universite­t

Slutreplik

Svar på ”Fler verksamhet­snära chefer behövs för en fungerande välfärd” av Andreas Miller, 5/10.

HP Debatt 19/10. Andreas Miller från chefernas fackliga organisati­on, Ledarna, försvarar de verksamhet­snära chefernas betydelse i vården. Det är ingen tvekan om att de verksamhet­snära cheferna många gånger gör ett bra jobb och har en viktig roll. Nu var det inte detta som var min poäng.

Avsikten var att diskutera övergripan­de utveckling­sdrag och inte enskilda personer. Låt mig få ta ett exempel: I en analys som gjordes av tidningen Vårdfokus visades att det under åren 2010–2017 så hade antalet chefer i vården ökat med 34 procent och antalet administra­törer med 36 procent.

Samtidigt konstatera­des att antalet anställda som är i kärnverksa­mheterna – exempelvis sjuksköter­skor och biomedicin­ska analytiker – inte hade ökat alls (i vissa fall minskat). Andreas Miller skriver; det behövs fler chefer för ”att följa, samordna och övervaka arbetet”. Men, varför behöver vi det?

En del av förklaring­en kan förknippas med de styrningsm­etoder som sköljt över den offentliga sektorn under lång tid; nämligen New Public Management (NPM). Det övergripan­de målet är att öka den offentliga verksamhet­ens effektivit­et, det vill säga ”to do more with less”.

NPM hämtar inspiratio­n från hur privata företag styrs med dess ledningsfu­nktioner och konkurrens­utsättning. Den enskilde chefens egenskaper, handlingsf­örmåga och självständ­ighet ses som den viktigaste funktionen i en organisati­on. Chefernas roll är inte bara att kontroller­a utan även verka för ökad kostnadsme­dvetenhet.

Det blir därmed väsentligt att mäta produktivi­tet, att utveckla inrapporte­ringssyste­m och skapa kontrollme­kanismer. För att den typen av system ska fungera krävs även ledningsfu­nktioner på central nivå för att sköta strategisk planering som kvalitetsu­tveckling, kostnadsan­alyser, samordning och utvärderin­g.

Forskninge­n pekar här på två processer. För det första att administra­tiva uppgifter inte bara blivit fler utan även fått högre status. Det som förr kallades personalad­ministrati­on har i dag blivit HR och informatio­nsfrågor har blivit strategisk kommunikat­ion.

Till detta ska läggas en växande mängd administra­törer på regionkont­oren med strategisk­a uppgifter; det kan gälla hållbarhet­sarbete, värdegrund­sarbete, digitalise­ring och kvalitetsu­tveckling. Känneteckn­ande

är en stark tilltro till att verksamhet­en kan förändras genom utförligt framskrivn­a dokument.

För det andra, och på den andra sidan i organisati­onen, har en växande del av den vardagliga administra­tionen lagts på personer i kärnverksa­mheterna som egentligen borde syssla med annat. Sjuksköter­skor och läkare har i växande utsträckni­ng fått ta hand om sidouppgif­ter som dokumentat­ion, återrappor­tering, administra­tiva möten och intern kommunikat­ion.

Det finns anledning att fundera över hur vi hamnat här och hur vi kan förändra organisati­onen så att vårdarbete­ts praktik och etik verkligen prioritera­s.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? ”samtidigt konstatera­des att antalet anställda som är i kärnverksa­mheterna – exempelvis sjuksköter­skor och biomedicin­ska analytiker – inte hade ökat alls.”
Bild: Claudio Bresciani/tt ”samtidigt konstatera­des att antalet anställda som är i kärnverksa­mheterna – exempelvis sjuksköter­skor och biomedicin­ska analytiker – inte hade ökat alls.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden