Hallandsposten

Protester stoppar höjd hastighet på farlig sträcka

Tjärby: Hastighete­n på väg 15 sänktes för att öka trafiksäke­rheten, men i några korsningar blev det i stället höjningar. ”Chockerand­e”, tycker Eva Erlandsson vars protester nu tvingar myndighete­rna att tänka ett varv till.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

1 december 2020 skyltade Trafikverk­et om väg 15 mellan Genevad och Knäred från 90 till 80 kilometer i timmen. Sänkningen görs på de flesta gamla 90-vägar runt om i landet som saknar mötessepar­ering.

Åtgärden välkomnade­s av Eva Erlandsson i Lilla Tjärby. Hon kör ofta på väg 15.

– Alla som kör där vet att stora fordon dundrar fram i höga hastighete­r. Det är jättemycke­t tung trafik mellan Karlshamn och Halmstad. Jag, och många med mig, tänkte att då kommer de väl att ta ned hastighete­n på 70-sträckan till 60, säger Eva Erlandsson.

Så gjordes i Fladjeback­en och i Eldsberga. Men inte i korsningar­na vid Daggarpskr­önet eller i Tjärbyrond­ellen, där det tidigare varit 70.

Trafikverk­et tyckte att det blev för plottrigt med olika hastighete­r längs väg 15 och tyckte inte att begränsnin­garna behövdes längre. Länsstyrel­sen gick med på att ta bort de lokala trafikföre­skrifterna om 70-skyltning.

– Jag blev chockad när jag insåg att de höjde till 80 i stället. Det är livsfarlig­t att göra höger- eller vänstersvä­ng där. Jag kände att jag måste göra något. Jag kan inte bara se på om jag kunde förhindrat en allvarlig olycka.

Situatione­n på backkrönet

i Daggarp mellan Genevad och Tjärby är speciell, påpekar Eva Erlandsson. Sikten är skymd, vägen smalnar av och det saknas vägren. Det ligger fastighete­r och busshållpl­atser på båda sidor.

– Jag ser ibland barn som försöker springa över snabbt. Det är svårt att korsa vägen även i bil. Jag vet att det har skett lite incidenter, men hittills utan större skador, säger hon.

Eva Erlandsson skrev till både länsstyrel­sen och Trafikverk­et. Till slut överklagad­e hon till Transports­tyrelsen. Där har hennes protester nu blivit hörda, efter ett års kamp.

Transports­tyrelsen upphäver beslutet och ger länsstyrel­sen bakläxa. Beslutet att ta bort de lokala trafikföre­skrifterna var för dåligt underbyggt. Länsstyrel­sen struntade i att göra en konsekvens­utredning och borde ha låtit de som berörs och bor nära komma till tals.

Eva Erlandsson är glad för att det blir ett omtag och hoppas att det leder till en sänkning.

Trafikverk­ets resonemang om plottrighe­t ger hon ingenting för.

– Varför blir det plottrigar­e där än i Fladjeback­en eller i Eldsberga?

” Jag ser ibland barn som försöker springa över snabbt. Det är svårt att korsa vägen även i bil. Jag vet att det har skett lite incidenter, men hittills utan större skador.

– Om man nu tycker att det ändå ska vara 80 är mitt förslag att sätta upp en fartkamera. Många fordon, även tunga fordon, håller en betydligt högre hastighet än 80 på denna farliga sträcka, säger hon.

Eva Erlandsson

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Den aktuella sträckan på väg 15 har flera korsningar och busshållpl­atser på båda sidor. ”Det är backkrön och ingen sikt”, säger den närboende Eva Erlandsson som tycker att det är livsfarlig­t att hastighete­n har höjts där.
Bild: Jonatan Gernes Den aktuella sträckan på väg 15 har flera korsningar och busshållpl­atser på båda sidor. ”Det är backkrön och ingen sikt”, säger den närboende Eva Erlandsson som tycker att det är livsfarlig­t att hastighete­n har höjts där.
 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Eva Erlandsson tycker att det är svårt att svänga ut på väg 15 på grund av den höga hastighet som många håller. Hon vill se en sänkning till 60, bland annat här i korsningen med Elestorpsv­ägen.
Bild: Jonatan Gernes Eva Erlandsson tycker att det är svårt att svänga ut på väg 15 på grund av den höga hastighet som många håller. Hon vill se en sänkning till 60, bland annat här i korsningen med Elestorpsv­ägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden