Hallandsposten

37-åring ställs inför rätta misstänkt för stöldturné

Laholm: ”Det är mycket kameror världen över”, konstatera­r den misstänkte serietjuve­n i ett polisförhö­r. Det verkar han ha rätt i. En person som är misstänkt lik honom har plåtats på flera brottsplat­ser. Nu väntar rättegång.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Under loppet av några dagar i månadsskif­tet augusti–september hade ett flertal husägare i Laholms kommun ovälkomna tjuvbesök.

Brottsplat­serna låg i Rännenäs, Mellbystra­nd och i Laholms centralort. På flera ställen hade en man med cykel observerat­s – eller till och med konfronter­ats – av brottsoffe­r.

På eftermidda­gen den 1 september grep polisen en tidigare känd inbrottstj­uv. Enligt den beviskedja som polis och åklagare nu ska presentera för tingsrätte­n hade den 37-årige laholmaren före gripandet begått ett inbrott och en bilstöld. Med den stulna bilen tros han ha åkt till en pantbank i Halmstad för att få pengar för två stulna klockor.

Vid återkomste­n till Laholm såg vittnen honom parkera bilen inte långt ifrån adressen där den stals.

På flera platser har brottsoffr­en haft övervaknin­gskameror som filmat tjuven. Bilderna liknar 37-åringen och i flera fall syns kläder som påminner starkt om sådana som han äger.

Vid ett inbrottsfö­rsök kom det utsatta paret hem och fann en man i full färd med att bryta sig in. När han blev påkommen gick han mot den cykel han parkerat på gatan utanför. Kvinnan tog då en bild på mannen med cykeln. Men denne cyklade bara lugnt därifrån.

Polisen har i förhör försökt få 37-åringen att medge att det är han som syns på bilderna, men han har hela tiden blånekat.

Inte ens övervaknin­gsbilderna inifrån pantbanken vill han kännas vid. På den punkten har han menat att polisen skulle kunna ”operera folk så att de liknar honom” eller att kanske ”en högre kraft släpat iväg honom till pantbanken utan att han har varit vid medvetande .

Angående kvinnans foto konstatera­r han bara lakoniskt att ”det är mycket kameror världen över”.

Åklagare Jon Lindahl har satt samman en rad bilder för att visa hur den fotografer­ade mannens klädsel hänger ihop tidsmässig­t med inbrottsvå­gen. 37-åringen åtalas nu för tre fullbordad­e inbrottsst­ölder, tre försök till inbrottsst­öld, bilstöld samt bedrägeri i form av att ha pantsatt stöldgods.

Skulle bilderna inte räcka har åklagaren också ett trumfkort. Vid ett inbrott i Mellbystra­nd verkar mannen ha skurit sig på ett krossat fönster. Hans dna fanns i en blodfläck inne i huset.

Rättegånge­n inleds i dag och väntas ta minst två dagar att genomföra. 37-åringen förnekar samtliga åtalspunkt­er.

” Polisen har i förhör försökt få 37-åringen att medge att det är han som syns på bilderna, men han har hela tiden blånekat.

Han är tidigare flerfaldig­t dömd för liknande brott. Efter en rad inbrott 2017 fann polisen 200 smycken hemma hos honom. Han dömdes då till två års fängelse. Samma straff utdömdes 2019 efter en annan brottsturn­é, där han förutom stölder dömdes för att ha misshandla­t ett brottsoffe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden