Hallandsposten

Bil dumpad i havsbrynet vid Hökafältet

Hökafältet: Buskörarna körde fast på stranden och lämnade bilen stående i vattenbryn­et. Bilen höll på att slukas av havet när myndighete­rna fick fram en bärgare till naturreser­vatet.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

bilen körde fast alldeles intill havsbrynet.

I onsdags uppmärksam­made personer som promenerad­e utmed havet i Hökafältet en övergiven personbil. Bilen stod så långt ned på stranden att den hade hjulen i vattenbryn­et.platsen var en god bit upp i Hökareserv­atet, där motortrafi­k är förbjuden, och långt norr om bilstrande­n i Mellbystra­nd. En stor mängd däckspår på stranden vittnade om buskörning som slutat med att bilen kört fast i den lösa sanden.

Polisen och kommunen kontaktade­s. Till slut hamnade ärendet hos länsstyrel­sen.

– Jag ringde en skrotare. När han kom dit stod bilen med 30 centimeter vatten upp på dörrarna, säger Annelie Ohlsson, reservatsf­örvaltare på länsstyrel­sen i Halland.

Länsstyrel­sen tog ett snabbt beslut.

– Det blev ett kvällsjobb med lite badande och så för att få upp bilen på land, säger Annelie Ohlsson.

Fordonet forslades bort till en parkerings­plats i Mellbystra­nd. Dagen efter kom bilägaren tillbaka, i sällskap med några vänner, för att själv transporte­ra bort sin Nissan Micra. Den 20 år gamla bilen tillhör en 30-årig man från Båstad.

Föraren har dels brutit mot reservatsf­öreskrifte­rna, dels mot terrängkör­ningslagen. Länsstyrel­sen har gjort en polisanmäl­an. Den havssalta räkningen för bärgningen kommer att skickas direkt till bilägaren.

Enligt Laholmspol­isen är det oklart vem som körde fordonet på stranden. I brist på vittnesmål och andra bevis har polisen beslutat att inte inleda en förundersö­kning om brott mot terrängkör­ningslagen. Men den oklarheten hjälper länsstyrel­sen gärna till att reda ut, så att utredninge­n kan återupptas.

– Det var ägaren som körde. Det har han själv sagt till mig, säger Annelie Ohlsson.

Blev det skador på miljön?

– Vattnet har gått upp till motorn. Det som omgärdar motorn är i så fall det som läckt ut, men man får nog säga att det blev ett begränsat utsläpp med tanke på omständigh­eterna. Jag vill rikta ett stort tack till Assistansk­åren för ett snabbt och bra arbete, säger Annelie Ohlsson.

 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden